Διαχείριση Ποιότητας στη Γεωργία

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και αξία,
  • Τυποποίηση στη γεωργία.
  • Έλεγχος ποιότητας γεωργικών προϊόντων.
  • Αρχές διοίκησης ολικής ποιότητας στις γεωργικές επιχειρήσεις.
  • Εργαλεία διοίκησης ολικής ποιότητας, με εφαρμογές στη γεωργία και στα τρόφιμα.
  • Συστήματα διαχείρισης ποιότητας στην πρωτογενή παραγωγή.
  • Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στη γεωργία και στα τρόφιμα.
  • Πρότυπα συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας στη γεωργία (διεθνή, ευρωπαϊκά, εθνικά).
  • Επιθεώρηση, πιστοποίηση και ανασκόπηση συστήματος διαχείρισης ποιότητας.
  • Διαχείριση των οικονομικών της ποιότητας στις επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου.
  • Συνεχής βελτίωση της ποιότητας.
  • Επιλεγμένες εφαρμογές συστημάτων ποιότητας.

Μαθησιακοί Στόχοι

Το μάθημα επικεντρώνεται στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας στις επιχειρήσεις γεωργίας και τροφίμων. Με βάση την ολιστική θεώρηση της ποιότητας, ενσωματώνονται οι διάφορες μορφές και διαστάσεις της ποιότητας, στις στρατηγικές, στις λειτουργίες και στις δραστηριότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των εμπορικών επιχειρήσεων γεωργίας και τροφίμων.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε:

  • Κατανοούν και ερμηνεύουν την πελατοκεντρική δομή της ποιότητας στη γεωργία και στα τρόφιμα.
  • Εξοικειώνονται με τη διοίκηση ολικής ποιότητας και με τον έλεγχο ποιότητας.
  • Εξοικειωθούν με τα συστήματα διαχείρισης/διασφάλισης της ποιότητας και την πιστοποίηση, με επίκεντρο τη γεωργία και τα τρόφιμα.
  • Γνωρίζουν και αξιολογούν τα πρότυπα συστημάτων ποιότητας που υιοθετούν οι παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις στο χώρο της γεωργίας και των τροφίμων.
  • Εξοικειωθούν με τα οικονομικά της ποιότητας και γνωρίζουν τρόπους εκτίμησης του κόστους ποιότητας.
  • Χρησιμοποιούν τα βασικά εργαλεία διοίκησης ποιότητας.
  • Εντοπίζουν πεδία προς βελτίωση και εφαρμόζουν μεθόδους σχεδιασμού των βελτιώσεων

Γενικές Ικανότητες

  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Αυτόνομη Εργασία
  • Ομαδική Εργασία
  • Λήψη αποφάσεων

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Πρόσωπο με πρόσωπο

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων. Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector για την επίδειξη διαφανειών.
Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιoύνται το PowerPoint, Word, Excel και DVDs.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail.
Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης Περιεχομένου (moodle)

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις40
Εργαστηριακές Ασκήσεις – Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων12
Ομαδική / Ατομική Εργασία μελέτη περίπτωσης.38
Αυτοτελής Μελέτη90
Σύνολο180

Αξιολόγηση Φοιτητών

I. Γραπτή τελική εξέταση (80%) που περιλαμβάνει:
• Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης,
• Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων,
• Επίλυση Προβλημάτων,
• Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
• Ανάλυση ρόλων και ενδιαφερομένων μερών σε σύντομη μελέτη περίπτωσης
• Επίλυση προβλημάτων
• Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας

ΙΙ. Παρουσίαση Ομαδικής /Ατομικής Εργασίας (20%)

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Καρυπίδης, Φ. (2008), Ειδικά Θέματα Ποιότητας: Εφαρμογές στη Γεωργία και στα Τρόφιμα. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ζήτη.
  2. Τσάκνης Ι. (2008), Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων, Αθήνα: Α. Παπασωτηρίου και Σια ΟΕ.
  3. Αρβανιτογιάννης, Ι., και Τζούρος, Ν. (2006), Το νέο πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000, Αθήνα: Σταμούλης.
  4. Δερβιτσιώτης Κ.. (2005), Διοίκηση ολικής ποιότητας, Αθήνα: Εκδόσεις Οικονομική Βιβλιοθήκη ΑΕΒΕ.
  5. Goetsch D. L. Davis S. B. (2013), Διαχείριση Ποιότητας και Οργανωσιακή Αριστεία –Εισαγωγή στην Ολική Ποιότητα, ΕκδόσοειςΤζιόλα.
  6. Καμπουρίδης, Γ. (2004), Η στρατηγική ποιότητας και η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος,
  7. Κέφης, Β. Ν. (2005), Διοίκηση Ολικής Ποιότητας – θεωρία και πρότυπα, Αθήνα: Κριτική.
  8. Τσιότρας Γ. (2002), Βελτίωση ποιότητας (2η Έκδ.), Αθήνα: Εκδόσεις Ε. Μπένου
  9. Chandrashekar, H. M., and Murphy, C. (2011), Quality Management for Agricultural Products, Lampert Academic Publishing.
  10. Goetsch, D.L. & S.B. Davis. (2006), Quality Management for Production, Processing and Services. Ohio: Prentice Hall.
  11. Petersen B., Nüssel M., Hamer M., (2014), Quality and risk management in agri-food chains, Wageningen Pers.
  12. Luning P. A. (2016), Food Quality Management: Technological and Managerial Principles and Practices, Wageningen Academic Publishers.