Πτηνοτροφία

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Διάρθρωση και σημασία της ορνιθοτροφίας, Ταξινόμηση προέλευση εξημέρωση ονοματολογία, Εξωτερική μορφολογική διάπλαση, Παραγωγικές ιδιότητες, Ποιότητα παραγόμενων προϊόντων. Φυλές ορνίθων, Γενετική βελτίωση ορνίθων, Σταβλισμός–μικροκλίμα, Διατροφή, Μέθοδοι εκτροφής, Ευζωία -Οργάνωση πτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Μαθησιακοί Στόχοι

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα πρέπει να γνωρίζει: Να διακρίνει τις κυριότερες φυλές ορνίθων με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, την χρησιμοποιούμενη ονοματολογία και την ποιοτική ταξινόμηση πτηνών- αυγών- ορνιθίου κρέατος μαζί με το νομικό πλαίσιο. Την εξωτερική μορφολογική διάπλαση της όρνιθας. Να εκτιμά τις παραγωγικές ιδιότητες της όρνιθας όσον αφορά την αναπαραγωγή, την αυγοπαραγωγή και την κρεοπαραγωγή, καθώς και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν. Να γνωρίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων πτηνοτροφικών προϊόντων, αυγά, σφάγιο-κρέας, τις παραμέτρους εκτίμησης και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν. Να γνωρίζει τον τρόπο σχηματισμού του αυγού. Να γνωρίζει τις σύγχρονες μεθόδους εκτροφής καθώς και στοιχεία για την ευζωία και τη συμπεριφορά των πτηνών. Να γνωρίζει τις βασικές αρχές διατροφής των ορνίθων κρεοπαραγωγής και αυγοπαραγωγής. Να είναι σε θέση να γνωρίζει και να εφαρμόζει με επιτυχία τις βασικές αρχές επώασης και εκκόλαψης των αυγών, καθώς και τη λειτουργία των επωαστικών και εκκολαπτικών μηχανών και να εκτελεί με επιτυχία μεθόδους απολυμάνσεων των αυγών και των εκκολαπτικών μηχανών. Να είναι σε θέση να γνωρίζει τις γενικές αρχές κατασκευής των πτηνοτροφείων, καθώς και την υγιεινή αυτών και να εφαρμόζει το απαραίτητο εμβολιακό πρόγραμμα για τις όρνιθες.

Γενικές Ικανότητες

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Στην τάξηκαιστοεργαστήριο

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Το Θεωρητικό μέρος του μαθήματος πραγματοποιείται εξολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.Οι ανάγκες της θεωρητικής διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector και διαφανοσκόπιο για την επίδειξη διαφανειών.Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιούνται το PowerPoint, Word, Excel και DVDs.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις52
Εκπαιδευτικές επισκέψεις8
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων10
Εκπόνηση Εργασίας20
Αυτοτελής Μελέτη60
Σύνολο150

Αξιολόγηση Φοιτητών

Ι. Γραπτή τελική εξέταση (90%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις στη Θεωρία (Διαλέξεις) και στις Εργαστηριακές Ασκήσεις.
Written final examination (90%) comprising questions Theory (Lectures) and Laboratory Exercises.

ΙΙ. Εκπόνηση και παρουσίαση Εργασίας (10%).
Writtenwork and presentation (10%).

 

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

1. Γιαννακόπουλος, Αθ. & Α.Σ. Τσερβένη-Γούση, 2009. Εκτροφή μονογαστρικών (τεύχος Β), Oρνιθοτροφία, ISBN: 978-960-357-045-1, Εκδότης: Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή Ο.Ε.
2. Diseases of Poultry, 2013. 13 Edition, ISBN 978-0-470-95899-5- John Wiley & Sons.
3. Ekarius, C., 2007 Storey’s Illustrated Guide Series Storey Pub, ISBN 1580176674, 9781580176675.
4. Ματσούκας, Ι., (1985). Ορνιθοτροφία. Εκδότης Γιαχούδη-Γιαπούδη, Θεσσαλονίκη.
5. Σπαής, Αλ., Λ. Χατζηζήσης, 2011, Εκτροφή Παραγωγικών Πτηνών, ISBN: 978-960-357-092-9, Εκδότης: Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή Ο.Ε.
6. Peitz B. and Peitz L., (1999). Πτηνοτροφία. Εκδόσεις Ψύχαλου, Αθήνα.
7. HockingP., (2009). Biology of Breeding Poultry. Poultry Science Symposium Series Vol. 29. CAB International.
8. Sandilands V., (2011). Alternative Systems for Poultry. Health, Welfare and Productivity. Poultry Science Symposium Series Vol. 30. CAB International.
9. 9, Richardson R., (1999). Poultry Meat Science. CAB International.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. http://jpn-psa.jp/english
  2. http://www.wpsa.com/
  3. http://www.tandfonline.com/toc/cbpa20/6/1#.Uz2_cfl_tA0
  4. http://www.pjbs.org/ijps/ijps.htm