Αμπελογραφία
Γενικά
- Κωδικός: 600-193015
- Εξάμηνο: Επιλογής Εαρινό
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδικού Υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις (4)
- Μονάδες ECTS: 4
- Σελίδα μαθήματος: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3938
Περιεχόμενα μαθήματος
- Εισαγωγή ιστορικά δεδομένα –Μέθοδοι περιγραφής και ταξινόμησης της αμπέλου.
- Φαινοτυπικά χαρακτηριστικά – Αμπελογραφικοί κώδικες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).
- Συστηματική κατάταξη των αμπέλων – Οικογένεια Vitaceae.
- ΥπογένηVitis και Muscadinia.
- Αμερικάνικα, Ευρωπαϊκά και Ασιατικά είδη της αμπέλου και η συμβολή τους στη βελτίωση της αμπέλου, την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας και των ασθενειών.
- Ταξινόμηση των ποικιλιών της αμπέλου και νομοθεσία.
- Υποκείμενα της αμπέλου – Ποικιλίες των ειδών VitisRiparia και VitisRupestris.
- Υβρίδια των ειδών VitisRiparia και VitisBerlandieri.
- Υβρίδια των ειδών VitisBerlandieri και VitisRupestris -Ευρωπαικο – αμερικάνικα και σύνθετα.
- Δια- ειδικά υβρίδια – Κατ’ ευθείαν παραγωγά.
- Επιτραπέζιες ποικιλίες παραγωγής.
- Ζώνες καλλιέργειας ποικιλιών οινοποιίας και παραγωγής προϊόντων ονομασίας προέλευσης.
- Ποικιλίες οινοποιίας ξενικής προέλευσης
Μαθησιακοί Στόχοι
Με τη θεωρία, αλλά και το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος, οι φοιτητές θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τους κυριότερους βιοτύπους της αμπέλου, οι οποίοι απαντώνται στον Ελλαδικό χώρο και προορίζονται για την παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς επίσης και τα διάφορα είδη της οικογένειας των αμπελιδών (Vitaceae), τα οποία εμπλέκονται έμμεσα στην καλλιέργεια της αμπέλου. Συμπληρώνει τις γνώσεις που αφορούν το γενικότερο γνωστικό αντικείμενο της Αμπελουργίας με τις μεθόδους διάκρισης και ταυτοποίησης των διαφόρων βιοτύπων της αμπέλου σύμφωνα με τους κώδικες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Ο I V) και τη χρησιμοποίηση μοριακών δεικτών, αλλά και με τις ιδιότητες των διαφόρων υποκειμένων και ποικιλιών παραγωγής.
Γενικές Ικανότητες
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
Στην τάξη.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:
• Powerpoint, moodle ή εναλλακτικός ιστοχώρος
• Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών,
Ασκήσεις και Εργασίες, Σημειώσεις, Αρχεία Εργαστηριακών Ασκήσεων, Ανάρτηση Ανακοινώσεων.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις | 52 |
Αυτοτελής Μελέτη | 68 |
Σύνολο | 120 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Ι. Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:
– Ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης
– Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
ΙΙ. Εργαστηριακή εξέταση (προφορική ή γραπτή) στην ύλη του υλοποιηθέντος εργαστηρίου.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, ΕΝΑ/2015. Αμπελογραφία, Εκδ. Άννα Κατσουλλάκη.
- ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. Ν., 1/2012. Αμπελογραφία, Εκδ. Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή Ο.Ε.
- Σταύρακας Δημήτριος, 2η έκδ./2010. Αμπελογραφία, Εκδ. Ζήτη Πελαγία &Σια Ι.Κ.Ε.
- Σημειώσεις Διδάσκοντα
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- American Journal of Enology and Viticulture
- Australian Journal of Grape and Wine research
- Vitis
- Journal of the Science of Food and Agriculture
- Acta Horticulturae
- HortScience
- Scientia Horticulturae