Γεωργική Στατιστική

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Εισαγωγικές έννοιες, διεξαγωγή μιας στατιστικής έρευνας, παρουσίαση των στατιστικών δεδομένων. Περιγραφική μέτρα των στατιστικών δεδομένων (μέτρα θέσης, διασποράς, ασυμμετρίας και κύρτωσης). Στοιχεία θεωρίας πιθανοτήτων. Η έννοια της τυχαίας μεταβλητής. Βασικές θεωρητικές κατανομές (διακριτές – συνεχείς). Κατανομές δειγματοληψίας. Εκτιμητική (σημειακή εκτίμηση και εκτίμηση διαστήματος εμπιστοσύνης). Βασικοί έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων. Έλεγχος ανεξαρτησίας και ανάλυση συσχέτισης. Γραμμική παλινδρόμηση (βασικές υποθέσεις του γραμμικού υποδείγματος, εκτίμηση του υποδείγματος με την απλή μορφή της μεθόδου ελαχίστων τετραγώνων (μέθοδος OLS). Ειδικές εφαρμογές στα ανωτέρω θέματα με έμφαση σε εφαρμογές από το γεωργικό τομέα.

Μαθησιακοί Στόχοι

Το μάθημα αποσκοπεί στο να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να χρησιμοποιούν τις βασικές τεχνικές της στατιστικής ανάλυσης σε εφαρμογές που έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Γεωπονίας, να διακρίνουν τα όρια εφαρμογής της κάθε τεχνικής και να ερμηνεύουν τα σχετικά αποτελέσματα. Οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι να καταστούν οι φοιτητές ικανοί: να παρουσιάζουν περιληπτικά ένα σύνολο δεδομένων ώστε να γίνουν κατανοητά και εύχρηστα, να υπολογίζουν ορισμένα βασικά περιγραφικά στατιστικά μέτρα και να τα ερμηνεύουν, να χρησιμοποιούν τις βασικές τεχνικές της στατιστικής ανάλυσης διακρίνοντας τα όρια εφαρμογής της κάθε τεχνικής, να αναλύουν και να ερμηνεύουν τα σχετικά αποτελέσματα και να εφαρμόζουν τις σχετικές γνώσεις σε πραγματικά δεδομένα με έμφαση σε δεδομένα από το γεωργικό τομέα.

Γενικές Ικανότητες

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Στην τάξη.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.
Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector.
Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιούνται τα προγράμματα PowerPoint, Word και Excel.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις – Ασκήσεις Πράξης (εστιάζουν στην εφαρμογή μεθοδολογιών και ανάλυση μελετών περίπτωσης σε μικρότερες ομάδες φοιτητών)52
Μελέτηκαιανάλυσηβιβλίωνκαιάρθρων8
Αυτοτελής Μελέτη90
Σύνολο150

Αξιολόγηση Φοιτητών

  • Γραπτή τελική εξέταση (100%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης και επίλυση προβλημάτων στη Θεωρία (Διαλέξεις και Ασκήσεις Πράξεις)

ή

  • Ενδιάμεση, κατά περίπτωση, γραπτή εξέταση (30%) και Τελική εξέταση (70%), που περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης και επίλυση προβλημάτων.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Ταμπάκης, Ν. και Ξ. Χαψά. (2013). Εφαρμοσμένη Στατιστική – Εργαστηριακές Ασκήσεις. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ζυγός.
  2. Καραπιστόλης, Δ. (2012). Στατιστική Επιχειρήσεων. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Α. Αλτιντζή
  3. Δρόσος, Γ. (2014). Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων. Θεσσαλονίκη: Εκδότης Γ. Δρόσος
  4. Ζαχαροπούλου, Χ. (2005). Στατιστική: Μέθοδοι-Εφαρμογές, Τόμος Α΄, 4η Έκδοση. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σοφία.
  5. Μιχαηλίδης, Ζ. (2007). Βιομετρία-Γεωργικός Πειραματισμός: Στατιστική Ανάλυση Δεδομένων με το SPSS. Θεσσαλονίκη: Τμήμα Εκδόσεων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
  6. Μπάτζιος, Χ. (1999). Στατιστική, Τεύχος Α΄. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία.
  7. Σαριαννίδης, Ν. και Γ. Κοντέος. (2012). Στατιστική. Κοζάνη: Εκδότης Γ. Κοντέος.
  8. Τσάντας, Ν., Χ. Μωυσιάδης, Κ. Μπαγιάτης και Θ. Χατζηπαντελής. (1999). Ανάλυση Δεδομένων με τη Βοήθεια Στατιστικών Πακέτων. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ζήτη.
  9. Keller, G. (2010). Στατιστική για Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, 8η Έκδοση. Αθήνα: Εκδόσεις Επίκεντρο.