Παρασιτολογία Ζώων

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Σχέσεις παρασίτων και ξενιστών. Ονοματολογία των παρασίτων. Ταξινόμηση των παρασίτων. Συνομοταξίες μεταζώων παρασίτων: Platyhelminthes, Nemathelminthes, Acanthocephala, Anellida, Arthropoda. Μορφολογία των παρασίτων, ξενιστές, εντόπιση των παρασίτων στους ξενιστές και βιολογικός κύκλος ανάπτυξης των παρασίτων.

Μαθησιακοί Στόχοι

Στους μαθησιακούς στόχους συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση από τους φοιτητές των απαραίτητων γνώσεων σχετικά με τα παράσιτα που προσβάλλουν κυρίως τα αγροτικά ζώα στη χώρα μας. Περιλαμβάνει τη μορφολογία των παρασίτων, τους ξενιστές, την εντόπιση των παρασίτων στους ξενιστές και το βιολογικό κύκλο ανάπτυξης των παρασίτων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα γνωρίζει τα παράσιτα που προκαλούν σημαντικές απώλειες στην κτηνοτροφία και την εθνική οικονομία στη χώρα μας.

Γενικές Ικανότητες

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.Λήψη αποφάσεων. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Στην τάξη.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.

Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με διαφανοσκόπιο για την επίδειξη διαφανειώνκαι μηχάνημα προβολής σλάιτς.

Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις52
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων18
Αυτοτελής Μελέτη – Autonomousstudy50
Σύνολο120

Αξιολόγηση Φοιτητών

Ι. Γραπτή τελική εξέταση (100%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις στις Διαλέξειςκαι στις Εργαστηριακές Ασκήσεις.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

1. Φούντα, Α., 2016. Παράσιτα (έλμινθες – αρθρόποδα) και Παρασιτικά Νοσήματα των αγροτικών ζώων, Εκδόσεις Κυριακίδη, ISBN 978-960-599-125-8.
2. Sloss,M.W., Kemp,R.L., 1991. VeterinaryClinicalParasitology, IowaStateUniversity, Press, Ames, Iowa.
3. Θεοδωρίδης, Ι.Θ., 2001. Κτηνιατρική Παρασιτολογία. Πρωτόζωα, Έλμινθες, Αρθρόποδα. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, ISBN 960-357-042-7.
4. Χαραλαμπίδης, Σ., 2001.Κτηνιατρική Παρασιτολογία. Πρωτόζωα-Έλμινθες-Αρθρόποδα. Εκδόσεις UniversityStudioPress, ISBN 960-12-0993-x.
5. Χαραλαμπίδης, Σ., 2003. Παρασιτικά Νοσήματα των ζώων και του ανθρώπου. Πρωτοζωώσεις- Ελμινθώσεις- Αθροπoδώσεις. Εκδόσεις UniversityStudioPress, ISBN 960-12-1157-8.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

1. Veterinary Parasitology – www.elsevier.com/locate/vetpar
2. VeterinariaItaliana
3. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society _http//epublishing ekt.gr