ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Ειδική Ζιζανιολογία

1. ΓΕΝΙΚΑ

ΣΧΟΛΗ Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών
ΤΜΗΜΑ Τμήμα Γεωπονίας
ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 600-193019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Επιλογής Εαρινό
ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδική Ζιζανιολογία
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του μαθήματος π.χ. Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις κ.λπ. Αν οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος αναγράψτε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Σύνολο 4 4
Προσθέστε σειρές αν χρειαστεί. Η οργάνωση διδασκαλίας και οι διδακτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται αναλυτικά στο 4.    
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Γενικής Υποδομής (ΓΥ),Ειδικής Υποδομής (ΕΥ), Γενικών Γνώσεων (ΓΓΔ) και Επιστημονικής Περιοχής (ΔΔΤΝ, ΕΔ, ΕΥΣ, ΗΛ, ΠΑ) .
 Ειδικού Υποβάθρου
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:  
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:  Ελληνικά
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Ναι
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (URL) https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3916

2. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Περιγράφονται τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος οι συγκεκριμένες  γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες καταλλήλου επιπέδου που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.

Το μάθημα εξετάζει τις γενικές και βασικές αρχές που διέπουν την επιστήμη της Βιολογίας και Διαχείρισης των ζιζανίων (Ειδική Ζιζανιολογία). Εξετάζονται γενικές και βασικές αρχές σχετικά με τη μορφολογία και τη βιολογία των σπουδαιότερων χειμερινών και θερινών αγρωστωδών και πλατύφυλλων ζιζανίων της χώρας μας. Εξετάζονται, επίσης οι μηχανισμοί επιβίωσης των ζιζανίων, οι επιδράσεις τους στα καλλιεργούμενα φυτά και οι μηχανισμοί δράσης των ζιζανιοκτόνων. Επιπλέον, περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος αντιμετώπισης των ζιζανίων με τη χρήση των ζιζανιοκτόνων για κάθε καλλιεργούμενο φυτό.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα έχει τη δυνατότητα να:
• αποκτήσει ειδικές γνώσεις σχετικά με τη βιολογία και τους μηχανισμούς επιβίωσης των σπουδαιότερων ζιζανίων της χώρας που έχουν άμεση σχέση με την επιλογή του κατάλληλου ζιζανιοκτόνου ή του κατάλληλου συνδυασμού ζιζανιοκτόνων για την αντιμετώπισης τους χωριστά για κάθε καλλιεργούμενο φυτό.
• Επίσης, να κατανοήσει τις ιδιότητες των ζιζανιοκτόνων, το μηχανισμό δράσης τους και την εκλεκτικότητα τους στα καλλιεργούμενα φυτά.
• Επιπλέον, να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τον τρόπο και χρόνο (στάδιο καλλιέργειας και ζιζανίων) εφαρμογής των ζιζανιοκτόνων και τα συμπτώματα δράσης των ζιζανιοκτόνων.
• Συσχετίσει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο των γνώσεών του, έτσι ώστε, η συνταγωγράφυση που θα κάνει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζιζανίων με τις ελάχιστες τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Γενικές Ικανότητες
Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος και παρατίθενται ακολούθως) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών - Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις - Λήψη αποφάσεων - Αυτόνομη εργασία - Ομαδική εργασία - Εργασία σε διεθνές περιβάλλον - Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον - Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών Σχεδιασμός και διαχείριση έργων - Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα - Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον - Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου - Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής - Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Προαγωγήτηςελεύθερης, δημιουργικήςκαιεπαγωγικήςσκέψης.

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Γενικά, περιγράφονται τα 240 σημαντικότερα και ευρέως απαντώμενα είδη ζιζανίων της χώρας μας, καθώς και τη χημική αντιμετώπιση τους στα σημαντικότερα καλλιεργούμενα φυτά. Η περιγραφή δίνεται για κάθε ζιζάνιο και περιλαμβάνει το σύνολο των μορφολογικών χαρακτηριστικών του και πλαισιώνεται από πλούσιο έγ­χρωμο φωτογραφικό υλικό που κάνει εύκολη την αναγνώριση των ζιζανίων, ανεξάρτητα από το στάδιο αναπτύξεως στο οποίο βρίσκονται και την απο­τελεσματική αντιμετώπισή τους. Αναφέρονται στοιχεία των οικολογικών απαιτήσεων και του βιολογικού κύκλου κάθε ζιζανίου, καθώς και οι διάφορες τοπωνυ­μίες και τα συνώνυμα τους. Επίσης, παρουσιάζεται ένα χρήσιμο ευρετήριο και μία σύντομη κλείδα προσδιορισμού των ζιζανίων με βάση τα κυριότερα μορφολογικά χαρακτηριστικά (κοτυληδόνες, σχήμα φύλλων, ωτί­δια, γλωσσίδιο, ταξιανθία). Επιπλέον, περιγράφεται γενικά ο μηχανισμός και τρόπος δράσης των ζιζανιοκτόνων, ενώ αναλυτικά η χημική καταπολέμηση ζιζανίων στα σημαντικότερα καλλιεργούμενα φυτά. Ειδικότερα, περιγράφονται τα σκευάσματα και δόσεις εφαρμογής των ζιζανιοκτόνων που εφαρμόζονται προφυτρωτικά και μεταφυτρωτικά για κάθε καλλιεργούμενο φυτό.

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.λπ.

Διαλέξεις: Σε αίθουσα διδασκαλίας
Οι Εργαστηριακές ασκήσεις & Ασκήσεις πράξης όπως Αναγνώριση αγρωστωδών και πλατύφυλλων ζιζανίων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης τους καθώς επίσης και δημιουργία συνταγών (συνταγωγράφιση) αντιμετώπισης των ζιζανίων σε διάφορες καλλιέργειες στο εργαστήριο και στον αγρό (Αγρόκτημα).

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία, στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση, στην Επικοινωνία με τους φοιτητές

Χρήση του PowerPoint για τις προβολές επιστημονικού υλικού, παροχή CD-ROM με τις εργαστηριακές ασκήσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας. Διαλέξεις, Σεμινάρια, Εργαστηριακή Άσκηση, Άσκηση Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας, Φροντιστήριο, Πρακτική (Τοποθέτηση), Κλινική Άσκηση, Καλλιτεχνικό Εργαστήριο, Διαδραστική διδασκαλία, Εκπαιδευτικές επισκέψεις, Εκπόνηση μελέτης (project), Συγγραφή εργασίας / εργασιών, Καλλιτεχνική δημιουργία, κ.λπ. Αναγράφονται οι ώρες μελέτης του φοιτητή για κάθε μαθησιακή δραστηριότητα καθώς και οι ώρες μη καθοδηγούμενης μελέτης ώστε ο συνολικός φόρτος εργασίας σε επίπεδο εξαμήνου να αντιστοιχεί στα standards του ECTS

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις, Εργαστηριακές ασκήσεις52
Προετοιμασία φυτολογίου (ζιζάνια)30
Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας15
Αυτοτελής μελέτη18
Εκπαιδευτικές επισκέψεις5
Σύνολο120
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης Γλώσσα Αξιολόγησης, Μέθοδοι αξιολόγησης, Διαμορφωτική ή Συμπερασματική, Δοκιμασία Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης, Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων, Επίλυση Προβλημάτων, Γραπτή Εργασία, Έκθεση / Αναφορά, Προφορική Εξέταση, Δημόσια Παρουσίαση, Εργαστηριακή Εργασία, Κλινική Εξέταση Ασθενούς, Καλλιτεχνική Ερμηνεία, Άλλη / Άλλες. Αναφέρονται ρητά προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και εάν και που είναι προσβάσιμα από τους φοιτητές.

Η αξιολόγηση γίνεται στην ελληνική γλώσσα , ενώ για τους φοιτητές Erasmus στην αγγλική.

Ι. Γραπτή τελική εξέταση για τη θεωρία (%) που περιλαμβάνει:
– Ερωτήσεις ανάπτυξης θεμάτων σε γνωστή ύλη προτεινόμενης βιβλιογραφίας.
– Ερωτήσεις που απαιτούν σύνθεση πληροφοριών και κριτική σκέψη από το φοιτητή.
και
ΙΙ. Γραπτή εξέταση για το εργαστήριο (%) που περιλαμβάνει:
– αναγνώριση σπόρων, αναγνώριση φυτών, Ερωτήσεις και ασκήσεις σχετικά με λίπανση των φυτών, την προετοιμασία του εδάφους και τη σπορά των φυτών μεγάλης καλλιέργειας.
– Δικαίωμα συμμέτοχής στις εξετάσεις της θεωρίας έχουν οι φοιτητές που παρακολούθησαν κανονικά τα εργαστήρια ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εξέτασης.

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγράμματα

  1. Βασιλάκογλου Ιωάννης και Δήμας Κίτσιος 2017. Ζιζάνια. Σύγχρονος οδηγός αναγνώρισης και αντιμετώπισης. Σύγχρονή Παιδεία.
  2. Ελευθεροχωρινός Ηλίας 2014. ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 3395, ISBN: 978-960-7667-34-2. ΑγροΤύπος Α.Ε
  3. Βασιλάκογλου Ιωάννης 2012 Σύγχρονη ζιζανιολογία. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 22680940, ISBN: 978-960-351-911-9. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕ

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Aldrich, R.J. and R.J. Kremer. 1997. Principles in Weed Management. Iowa State University Press. Ames, Iowa. 455 pp.
  2. Anderson, W.P. 2007. Weed Science: Principles and Applications. Third edition, Waveland Press. Inc. IL, USA. 388 p.
  3. Βασιλάκογλου, Β. 2004. Ζιζάνια, αναγνώριση και αντιμετώπιση. Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης. Αθήνα. 303 σελ.
  4. BCPC, 2006. The pesticide manual. A World compendium. 14thed. C.D.C Tomlin. UK.
  5. • Devine, M., S.O. Duke, and C. Fedtke. 1993. Physiology of herbicide action. P.T.R. Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey. 441 pp.
  6. Greil, J., S. Steinmaus and H.M. Kempen. 2002. Mechanical control methods. pp. 89-109. In Principles of Weed Control. California Weed Science Society. Thomson Publications, Fresno.
  7. Hanf, M. 1983. The Arable Weeds of Europe. BASF. 494 pp.
  8. Lanini, W.T., J.M. DiTomaso and R.F. Norris. 2002. Weed biology and ecology. pp. 29-54. In California Weed Science Society. Principles of Weed Control. Thomson Publications. Fresno.
  9. Monaco, T.J., S.C. Weller and F.M. Ashton. 2002. Weed Science. Principles and practices. John Wiley & Sons, Inc. 671 pp.
  10. Weed Science Society of America (WSSA). 2007. Herbicide handbook, 9th ed. S.A. Senseman WSSA, Lawrence, KS, USA. 458 p.
  11. Whitson, T.D., L.C. Burrill, S.A. Dewey, D.W. Cudney, B.E. Nelson, R.D. Lee and R. Parker. 2000. Weeds of the West. Western Society of Weed Science. 630 pp.
  12. Zimdahl, R.L. 2007. Fundamentals of Weed Science. 3rd ed. Elsevier Inc., Oxford, UK 666 p.