Σχετικά με…

Το Τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ιδρύθηκε το 2019 σύμφωνα με το Νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/τ.Α΄/07-05-2019) και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Αποστολή του Τμήματος είναι  να συμβάλει στην καλλιέργεια και μετάδοση γνώσεων στο ευρύτερο πεδίο των γεωπονικών σπουδών μέσω  της διδασκαλίας και της εφαρμοσμένης έρευνας.

Έδρα του Τμήματος Γεωπονίας είναι η Σίνδος της Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Γεωπονίας επιδιώκει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής της Θεσσαλονίκης, ως μίας από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ως κόμβου διεθνών εμπορικών συναλλαγών, καθώς είναι μία περιοχή στην οποία παράγεται πολύ μεγάλος όγκος των προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής της χώρας, εδρεύουν οι μεγαλύτερες αγροβιομηχανίες της χώρας και αποτελεί κόμβο των εμπορικών συναλλαγών της χώρας (λιμάνι, οδικοί άξονες, σιδηροδρομικός άξονας).

Σκοπός του Τμήματος είναι η παροχή βασικής εκπαίδευσης σε όλα τα πεδία της εφαρμοσμένης Γεωπονικής επιστήμης και ειδικότερα στα πεδία της Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, της Αγροτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, αλλά και της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας και των Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Γεωργία.

Το Τμήμα προσφέρει Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) πενταετούς διάρκειας φοίτησης, δύο (2) Μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών (ΠΜΣ) διετούς διάρκειας και Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών.

Το 2023 μετά από μια εκτενή και ενδελεχή αξιολόγηση το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) με άριστα (Fully Compliant).

Το Τμήμα Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ υλοποιεί το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020 έως σήμερα, λειτουργώντας με τρεις (3) κατευθύνσεις: α) Κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας (ΑΟΕ), β) Κατεύθυνση Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (ΕΖΠ) και γ) Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής (ΦΠ).

Το πρόγραμμα σπουδών έχει διάρκεια 10 εξαμήνων, που οδηγεί στον 7ο κύκλο σπουδών σε πτυχίο με αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου (Integrated Master).

Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος αποκτούν κατά τα πρώτα εξάμηνα φοίτησής τους μια ευρεία κοινή γνωστική γεωπονική υποδομή, ενώ στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα  να εξειδικευθούν σε ένα αντικείμενο  στην κατεύθυνση που αυτοί/ες επιλέγουν από το πέμπτο εξάμηνο της φοίτησής τους και εξής. Η ευελιξία του Προγράμματος επιτρέπει εναλλακτικές επιλογές μαθημάτων που παρέχουν την ευχέρεια στους/στις φοιτητές/τριες μιας κατεύθυνσης να επιλέξουν και μαθήματα άλλων κατευθύνσεων, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Το ευρύ φάσμα γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που οικοδομούνται στην αρχή, σε συνδυασμό με την μετέπειτα εξειδίκευση, καθώς και με την εξάμηνη πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται κατά το δέκατο εξάμηνο, και τη διπλωματική εργασία που οι φοιτητές/τριες εκπονούν στο τέλος των σπουδών τους, καθιστούν τους απόφοιτους/ες ικανούς/ες να ανταπεξέλθουν  σε ένα μεγάλο σύνολο των γεωπονικών εφαρμογών και των διαφοροποιημένων επαγγελματικών ενασχολήσεων.

Οι απόφοιτοι/ες  του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των πενταετών πανεπιστημιακών σπουδών τους, εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 1474/84 – ΦΕΚ 128 Α’ και το άρθρο 21 του Ν.2040/1992 – ΦΕΚ 70 Α’ και απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος του Γεωπόνου.

Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016, το Τμήμα Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ, λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου Αγροτικής Παραγωγής (Master of Science – MSc in Innovative Systems of Sustainable Agricultural Production)», ενώ από το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019, λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Διαχείριση Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Master of Science – MSc in Environmental Management and Environmental Education)».

Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-2021, το Τμήμα Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ λειτουργεί και Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών (ΠΔΣ).

Το Τμήμα Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση κατάταξης στον ακαδημαϊκό χάρτη της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης. Αποτελεί σημείο αναφοράς εκπαιδευτικών διαδικασιών και επιστημονικών πρακτικών της γεωπονικής εκπαίδευσης και έρευνας.