Νομοθεσία Τροφίμων

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων- ταυτότητα, χημική σύσταση, διατροφικές πληροφορίες, επισήμανση προέλευσης (2 διαλέξεις)
  • Προσεγγίσεις στηνεπισήμανσητων αλλεργιογόνων συστατικών
  • Ισχυρισμοί υγείαςκαιδιατροφής σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
  • Ισχυρισμοί και παραπλανητικές περιγραφές
  • Νοθεία, ψευδή περιγραφή, απάτη-πρόσφατες περιπτώσεις (2 διαλέξεις)
  • Μη υποχρεωτικές πρακτικέςεπισήμανσηςγια τα προϊόντα διατροφής (2 διαλέξεις)
  • Ονομασία τωνπροϊόντων
  • Η Βρετανική προσέγγιση στη σήμανση των τροφίμων (QUID)
  • Ο ρόλος των Ενώσεων καταναλωτών τροφίμων στη διαμόρφωση της στρατηγικής σήμανσης των τροφίμων
  • Ασκήσεις πράξης θα αποτελέσουν μελέτες περίπτωσης που θα ανατεθούν στους φοιτητές ώστε να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομοθετικού πλαισίου για τη σήμανση των τροφίμων

Μαθησιακοί Στόχοι

Μετά την ολοκλήρωση τουμαθήματος, ο φοιτητήςαναμένεται να είναισε θέση:

  • Να έχει λεπτομερή γνώσητηςνομοθεσίας σχετικά μετη σύνθεση, την επισήμανση και τη διαφήμισητων τροφίμων και τωνπροϊόντωνπουπωλούνται για ανθρώπινη κατανάλωσηεντός της ΕΕ
  • Να προσδιορίζει και να αξιολογείτιςευθύνεςκαι τις υποχρεώσειςτων παραγωγών, κατασκευαστών και προμηθευτών τροφίμων και προϊόντων τροφίμων
  • Να εκτιμά την επίπονη προσπάθεια των παραγωγών, κατασκευαστών και προμηθευτών για συμμόρφωση
  • Να εφαρμόζει τις απαιτήσειςτηςνομοθεσίαςσεεργασιακό περιβάλλον

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση και ανάλυση πληροφοριών με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας
  • Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Ομαδική εργασία
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο:
  • Διαλέξεις στην αίθουσα
  • Ασκήσεις πράξης στην αίθουσα

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

• Διαλέξειςσε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα
• Χρήση βίντεο και διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία
• Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις26
Αυτοτελής Μελέτη64
Σύνολο90

Αξιολόγηση Φοιτητών

Γλώσσα Αξιολόγησης: Ελληνικά ή Αγγλικά.
Μέθοδοι αξιολόγησης:
• Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος με επίλυση προβλημάτων (100% του τελικού βαθμού).
• Προαιρετική ομαδική (έως 3 άτομα) παρουσίαση 20 λεπτών σε θέματα αιχμής (20% προσαύξηση στο βαθμό των γραπτών εξετάσεων του θεωρητικού μέρους για βαθμούς >4,2)
• Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, 2η έκδοση (2016), Ευστράτιος Ρ. Κυρανάς, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσ/νίκη.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. http://ec.europa.eu/food/food/foodlaw/principles/index_en.htm