Ποιότητα και Έλεγχος Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Αρχές υγιεινής για την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης.Γενικές και ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για τους χώρους παρασκευής, επεξεργασίας ή μεταποίησης των τροφίμων ζωικής προέλευσης.Έννοια της Ασφάλειας και Ποιότητας στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας στα τρόφιμα. HACCP, ISO, Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί Ε.Κ. αρ. 852, 853, 854/2004 κλπ.Γενικοί κανόνες και συστάσεις για την Ορθή Πρακτική Υγιεινής στη βιομηχανία τροφίμων ζωικής προέλευσης.Υγιεινή και κατηγορίες κρέατος.Έλεγχος κιμά, παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων κρέατος. Έλεγχος γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Έλεγχος πτηνών και αυγών.Έλεγχος αλιευμάτων.Έλεγχος μελιού.Αλλοιώσεις προϊόντων.Αγωγή επιθεωρητού. Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Μαθησιακοί Στόχοι

Στους μαθησιακούς στόχους συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση από τους φοιτητές των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με την ποιότητα και έλεγχο τροφίμων ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα εντρυφήσουν στις αρχές υγιεινής για την πρωτογενή παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης, στις γενικές και ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για τους χώρους παρασκευής, επεξεργασίας ή μεταποίησης των τροφίμων ζωικής προέλευσης και στα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας στα τρόφιμα.

Γενικές Ικανότητες

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Πρόσωπο με πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (δυνητικά).

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.
Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector.
Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιoύνται το PowerPoint, Word, Excel και DVDs.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω πλατφόρμας Moodle και e-mail.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις52
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων8
Αυτοτελής Μελέτη60
Σύνολο120

Αξιολόγηση Φοιτητών

Γραπτή τελική εξέταση (100%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις στη Θεωρία (Διαλέξεις)και στις Εργαστηριακές Ασκήσεις.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

1. Γεωργάκης Σ., 2005. Το Κρέας και τα Προϊόντα του. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
2. Ελευθεριάδου, Α., 2009. Επιθεώρηση Κτηνοτροφικής Παραγωγής (Εργαστήρια και Θεωρία). Εκδόσεις ΣΟΦΙΑ, ISBN 978-960-6706-27-1.
3. Μάντης, Α., Παπαγεωργίου, Δ., Φλετούρης, Δ., Αγγελίδης, Α., 2015. Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των Προϊόντων του. Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ, ISBN 978-960-602-017-9.
4. Τζιά, Κ., Τσιαπούρης, Α., 1996. Ανάλυση Επικινδυνότητος στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP) στη Βιομηχανία Τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

1. Archiv für Lebensmittelhygiene – http://www.vetline.de/zeitschriften/afl/index.htm.
2. Critical Reviews in Food Science and Nutrition – http://www.tandf.co.uk/journals/bfsn.
3. Czech Journal of Food Sciences – http://www.cazv.cz/ or https://www.agriculturejournals.cz/web/.
4. Dairy Science and Technology – Le Lait – http://www.dairy-journal.org/ and http://www.springer.com/food+science/journal/13594.
5. European Food Research and Technology – http://www.springerlink.com/content/100491/?p=fde9ffdfd02a4f68868c23cded6d7f90&pi=34.
6. Food Control– IF 2.819 – http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135.
7. Food Research International– IF 3.050 –http://www.sciencedirect.com/science/journal/09639969.
8. International Journal of Dairy Technology – http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=1364-727x.
9. International Journal of Food Microbiology – http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605.
10. Italian Journal of Food Science – http://www.chiriottieditori.com/index.php?option=com_content&view=article&id=159&Itemid=14&lang=it.
11. Journal of Dairy Research – http://journals.cambridge.org/.
12. Journal of Food Quality – http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0146-9428.
13. Journal of Food Research (Canada) – http://www.ccsenet.org/jfr.
14. Journal of Food Science – http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0022-1147 or http://www.ift.org/cms/?pid=1000341.
15. Meat Science – http://www.sciencedirect.com/science/journal/03091740.
16. Trends in Food Science & Technology – http://www.sciencedirect.com/science/journal/09242244.