Γενετική Βελτίωση Ζώων

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Συνοπτική βιομετρική μελέτη των παραγωγικών ιδιοτήτων, μέθοδοι ανάλυσης, σχεδιασμός πειραμάτων, ερμηνεία αποτελεσμάτων. Στοιχεία γενετικής ελεύθερων πληθυσμών, δημιουργία και εξέλιξη των ειδών των ζώων. Στοιχεία ποσοτικής γενετικής, έννοια και εκτίμηση γενετικών παραμέτρων (Επαναληπτικότητα, Κληρονομησιμότητα, Φαινοτυπική και Γενετική συσχέτιση παραγωγικών ιδιοτήτων), θεωρία της τεχνητής επιλογής (διαφορικό επιλογής, ένταση επιλογής, γενετική πρόοδος), αιμομιξία. Γενετική αξιολόγηση, σύγκριση συγχρόνων καιομηλίκων, Δείκτες Επιλογής, Πρώτιστη Γραμμική Αμερόληπτη Πρόβλεψη (BLUP),Μέθοδοι επιλογής των γεννητόρων, μέθοδοι επιλογής κατά περίπτωση, προγράμματα εφαρμογής (απογονικός έλεγχος). Μέθοδοι αναπ/γωγής (σύζευξη), καθαρές φυλές, διασταυρώσεις (ετέρωση), υβριδισμός. Μέσα και οργάνωση της γενετικής βελτίωσης αγροτικών ζώων, έλεγχοι αποδόσεων, σήμανση των ζώων, εκτίμηση του εξωτερικού των ζώων, Γενεαλογικά Βιβλία, προσφορά της σύγχρονης βιοτεχνολογίας στην Γενετική Βελτίωση των παραγωγικών ζώων.

Μαθησιακοί Στόχοι

Σκοπός του μαθήματος είναι ο φοιτητής να αποκτήσει τις απαραίτητες θεμελιώδης γνώσεις Ποσοτικής Γενετικής. Να αντιληφθεί πως ένας μεγάλος αριθμός γονιδίων μπορεί να επηρεάζει τις παραγωγικές ιδιότητες των αγροτικών ζώων. Να κατανοήσει πως οι Βιομετρικές μέθοδοι μας δίνουν την δυνατότητα να εκτιμήσουμε την συνολική δράση των γονιδίων αυτών που δημιουργούν τις διαφορές μεταξύ των ατόμων ενός πληθυσμού (γενετική παραλλακτικότητα) και πως μπορούμε να κατατάξουμε τα άτομα ενός πληθυσμού (γενετική αξιολόγηση) έτσι ώστε να επιλέξουμε, σύμφωνα με την κατάταξη, τα ανώτερα γενετικά ζώα ως γεννήτορες της επόμενης γενεάς με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας (γενετική πρόοδο) ενός πληθυσμού. Να μπορεί να αναγνωρίσει ποια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος επιλογής και αναπαραγωγής κατά περίπτωση, και πως οργανώνεται ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης αγροτικών ζώων όσων αφορά την ταυτοποίηση (γενεαλογικά βιβλία), την εκτίμηση της εμφάνισης και τον έλεγχο των αποδόσεων των παραγωγικών ζώων. Τέλος πως οι διάφορες βιοτεχνολογικές εφαρμογές (π.χ. Τ.Σ., Εμβρυομεταφορά, Τεχνικές Μοριακής Γενετικής κλπ.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους άγριους ή εκτρεφόμενους πληθυσμούς, με σκοπό χαρακτηρίσουν έναν άγριο πληθυσμό ή να υποβοηθήσουν την διαδικασία της τεχνητής επιλογής και να μεγιστοποιήσουν την γενετική πρόοδο και κατά συνέπεια την παραγωγικότητα και οικονομικότητα των αγροτικών ζώων.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Στην αίθουσα διδασκαλίας πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Το θεωρητικό και πρακτικό μέρος του μαθήματος πραγματοποιείται και με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.

Οι ανάγκες της διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με κλασσικούς τρόπους διδασκαλίας στον πίνακα (εργαστηριακές-πρακτικές ασκήσεις) αλλά και με Τ.Π.Ε. καθώς και πρακτική εκπαίδευση-εξάσκηση σεεξειδικευμένα λογισμικά.

Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιούνται:
Ι. GenUpbyBrianKinghorn (Για την πολυγονιδιακήκληρονόμηση και την τεχνητή επιλογή).

ΙΙ. VCE byGroonevelt (Για την εκτίμηση γενετικών παραμέτρων).

ΙΙΙ. PEST byGroonevelt (Για την γενετική αξιολόγηση)
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις και Ασκήσεις65
Εκπόνηση Εργασίας20
Αυτοτελής Μελέτη95
Σύνολο180

Αξιολόγηση Φοιτητών

  • Γραπτή τελική εξέταση (70%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις στη Θεωρία.
  • Εκπόνηση μελέτης (προαιρετική) (0-10%)
  • Γραπτή τελική εξέταση (20-30%) που περιλαμβάνει ασκήσεις και ερωτήσεις στο Εργαστήριο.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Γελέκης Ευστάθιος, 2004. Γενετική Βελτίωση Αγροτικών Ζώων. Εκδόσεις: Σύγχρονη Παιδεία, Θεσ/νίκη, ISBN: 960-357-062-1.
  2. Ρογδάκης, Ε., 2009. Γενετική Βελτίωση Αγροτικών Ζώων. Εκδόσεις: Σταμούλη, Αθήνα.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Animal Breeding and Genetics
  2. Animal Genetics
  3. Genetics-Selection-Evolution