Γαλακτοκομία

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Παραγωγή και αξιοποίηση του γάλακτος, Συστατικά του γάλακτος Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, Φυσικές ιδιότητες του γάλακτος, Διατροφική και βιολογική αξία του γάλακτος, Μικροβιολογία νωπού γάλακτος, Μαστίτιδες –αντιβιοτικά, Παραγωγή καθαρού –υγιεινού γάλακτος, Θερμική επεξεργασία του γάλακτος, Βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα, Δειγματοληψία γάλακτος, Μέθοδοι ανάλυσης του γάλακτος, Νοθεία του γάλακτος.

Μαθησιακοί Στόχοι

Η διδασκαλία του μαθήματος στοχεύει στο να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να:
Γνωρίζουν τη φυσιολογία εκκρίσεως του γάλακτος, τα συστατικά και τους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τη σύσταση όσο και την ποιότητα αυτού. Τη μικροβιολογία του γάλακτος, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Τις αλλοιώσεις που υφίσταται το γάλα από τους μικροοργανισμούς, τις μαστίτιδες τους παράγοντες που τις προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Την αναγκαιότητα αξιοποίησης και υγιεινής της εκτροφής για την ποιοτική παραγωγή και διακίνηση νωπού γάλακτος στον τόπο επεξεργασίας του. Τον τρόπο δειγματοληψίας του γάλακτος για χημική ανάλυση καθώς και τις μεθόδους χημικής ανάλυσης των συστατικών του γάλακτος, τον προσδιορισμό του μικροβιακού φορτίου, τους τρόπους νοθείας και τον προσδιορισμό αυτής στο γάλα. Γνωρίζουν τα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα με τα χαρακτηριστικά τους. Επιλύουν διάφορα προβλήματα ζωοτεχνικής διαχείρισης κατά την παραγωγική διαδικασία και τον ποιοτικό έλεγχο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγής, της επεξεργασίας , της μεταποίησης της ποιότητας και της ασφάλειας του γάλακτος και των προϊόντων αυτού.

Γενικές Ικανότητες

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Στην τάξη.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.
Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector και διαφανοσκόπιο για την επίδειξη διαφανειών.
Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιoύνται το PowerPoint, Word, Excel και DVDs.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις52
Εκπαιδευτικές επισκέψεις8
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων20
Εκπόνηση Εργασίας20
Αυτοτελής Μελέτη80
Σύνολο180

Αξιολόγηση Φοιτητών

  • Γραπτή τελική εξέταση (90%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις στη Θεωρία (Διαλέξεις) και στις Εργαστηριακές Ασκήσεις.
  • Εκπόνηση και παρουσίαση Εργασίας (10%).

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Καμιναρίδης, Σ. & Γ., Μοάτσου,2009. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ, ISBN: 978-960-8002-49-4, Διαθέτης (Εκδότης): ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ.
  2. Μάντης, Α., 2005. Υγιεινή και τεχνολογία του γάλακτος και των προϊόντων του, ISBN: 978-960-343-549-5, Διαθέτης (Εκδότης), ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Α.Ε.
  3. Μάντης Α., Παπαγεωργίου, Δ. & Δ. Φλετούρης, 2008, Εργαστηριακή εξέταση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ISBN: 978-960-467-027-7, Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Α.Ε
  4. Aνυφαντάκης, Ε.Μ., 2004. Ελληνικά παραδοσιακά τυριά. 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Υγιεινής και Τεχνολογίας τροφίμων. Πρακτικά Τόμος Β΄. ΕΚΕ, Αθήνα: 165 – 169.
  5. Ανυφαντάκης, Ε. Μ., 2004. Τυροκομία, Αθήνα. Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε..
  6. Ζερφυρίδης, Γ. Κ., 2001. Τεχνολογία Προϊόντων Γάλακτος. Εκδόσεις Γιαχούδη Θεσσαλονίκη.
  7. Kaminaridis, S.& G., Moatsou, 2009. DAIRY FARMING, ISBN: 978-960-8002-49-4, Provider(Editor): Stilianos Vasiliadis.
  8. Mandis A., 2005. Hygieneandtechnologyofmilkand its products, ISBN: 978-960-343-549-5, Testator (Publisher): PUBLISHING HOUSE KIRIAKIDES BROS S.A.
  9. Mandis, A., Papageorgiou, D. & D. Fletouris, 2008, Laboratorytesting of milkand milkproducts, ISBN: 978-960-467-027-7, Provider(Editor): PUBLISHING HOUSE KIRIAKIDES BROS S.A.
  10. Anifandakis. E. M. 2004. Greek traditional cheeses. 3rd PanhellenicSymposium onFoodHygieneand Technology. ProceedingsVolumeV.CSR, Athens: 165-169.
  11. Anifandakis E. M., 2004. Cheese, Athens. StamoulisPublications S.A.
  12. Zerfiridis, G.K., 2001 DairyProductsTechnology. GiahoudiPublicationsThessaloniki.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. http://www.sciencedirect.com/science/journal/00220302
  2. http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1471-0307
  3. http://www.fil-idf.org/Public/SiteEventType.php?ID=23123