Aromatics and Medical Plants
General
- Code: 600-193801
- Semester: 8th
- Study Level: Undergraduate
- Course type: Special Background
- Teaching and exams language: Ελληνικά
- The course is offered to Erasmus students
- Teaching Methods (Hours/Week): Σύνολο (4)
- ECTS Units: 6
- Course homepage: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3858
- Instructors: Dimas Kitsios, Ninou Elissavet
Course Contents
General description of aromatic and medicinal plants (economic importance, their uses, their processing and marketing, prospects of aromatic and medicinal plants in Greece, cultivation care such as crop rotation, co-cultivation, fertilization and reproduction). Also, in the general description there is a reference to the essential oils and the methods of their receipt.
The special description refers to the distribution, economic importance, morphological characteristics, growth and development, ecological requirements, adaptability and cultivation technique of 45 aromatic and medicinal plants.
Educational Goals
Το μάθημα εξετάζει τις γενικές αρχές που διέπουν την επιστήμη της Γεωργίας και τις βασικές αρχές της καλλιέργειας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα έχει αποκτήσει τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις σχετικά με:
• την οικονομική σημασία τη χρησιμότητα, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις οικολογικές απαιτήσεις, την καλλιεργητική τεχνική και τη συντήρηση των προϊόντων σπουδαιότερων για την Ελληνική γεωργία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
• την κατανόηση της οικολογίας και φυσιολογίας των φυτών αυτών και την υποβοήθηση της παραγωγής τους με κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές καθώς και με την επιλογή του κατάλληλου οικοσυστήματος για καλλιέργεια τους.
• συσχετίσει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο των γνώσεών του, έτσι ώστε, να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής των σιτηρών και καρποδοτικών ψυχανθών ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
• Να εξοικειωθεί με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των αρωματικών και των φαρμακευτικών φυτών, με τις οικολογικές απαιτήσεις, την καλλιεργητική τεχνική και τη συντήρηση των προϊόντων τους.
• Να αξιολογήσει τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση, ανάπτυξη και απόδοση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
General Skills
Retrieve, analyze and synthesize data and information, with the use of necessary technologies. Adapt to new situations. Decision making. Work autonomously. Work in teams. Design and project management. Generating new research ideas. Respect natural environment. Promote free, creative and inductive thinking.
Teaching Methods
Διαλέξεις: Σε αίθουσα διδασκαλίας
Οι Εργαστηριακές ασκήσεις & Ασκήσεις πράξης όπως προετοιμασία-κατεργασία αγρού, λίπανση, σπορά, καλλιέργεια, αναγνώριση, αξιολόγηση, ετοιμασία σπορολογίου και φυτολογίου διεξάγονται στο εργαστήριο και στον αγρό (Αγρόκτημα).
Use of ICT means
Χρήση του PowerPoint για τις προβολές επιστημονικού υλικού, παροχή CD-ROM με τις εργαστηριακές ασκήσεις.
Teaching Organization
Activity | Semester workload |
Lectures, Laboratory Work | 52 |
Preparation of the seedling and plant map | 30 |
Study and bibliography analysis | 40 |
Autonomous study | 40 |
Educational visits | 18 |
Total | 180 |
Students Evaluation
Η αξιολόγηση γίνεται στην ελληνική γλώσσα , ενώ για τους φοιτητές Erasmus στην αγγλική.
Ι. Γραπτή τελική εξέταση για τη θεωρία (%) που περιλαμβάνει:
– Ερωτήσεις ανάπτυξης θεμάτων σε γνωστή ύλη προτεινόμενης βιβλιογραφίας.
– Ερωτήσεις που απαιτούν σύνθεση πληροφοριών και κριτική σκέψη από το φοιτητή.
και
ΙΙ. Γραπτή εξέταση για το εργαστήριο (%) που περιλαμβάνει:
– αναγνώριση σπόρων, αναγνώριση φυτών, Ερωτήσεις και ασκήσεις σχετικά με λίπανση των φυτών, την προετοιμασία του εδάφους και τη σπορά των φυτών μεγάλης καλλιέργειας.
– Δικαίωμα συμμέτοχής στις εξετάσεις της θεωρίας έχουν οι φοιτητές που παρακολούθησαν κανονικά τα εργαστήρια ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εξέτασης.
Recommended Bibliography
- Abdullaev, F.I., Frenkel, K.D. 1999. Saffron in biological and medical research. In: Negbi, M. (Ed), Saffron: Crocus sativus L. Harwood Academic Publishers Australia, pp. 103-114
- Acquaah, G. 2002. Principles of crop production, theory, techniques, and technology. Prentice Hall, New Jersey. pp 460.
- Buchanan, B.B., Gruissem, W., Jones, R.L., 2000. Biochemistry and Molecular Biology of Plants. American Society of Plant Biologists, Maryland, USA, 1250 pp.
- ΔόρδαςΧ., 2012. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη, 358 σελ.
- Franz, C., Baser, K.H.C., Windisch, W. 2010. Essential oils and aromatic plants in animal feeding- a European perspective. A review. Flavour and Fragrance journal 25(5) 327-340.
- Κατσιότης, Σ.Θ., Χατζοπούλου Π.Σ., Αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια. Εκδοτικός οίκος αδελφών Κυριακίδη α.ε.
- ISAAA, 2016. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016. ISAAA Brief No 52. ISAAA: Ithaca, NY. 53:1-45.
- Σκρουμπής, Β. 1998. Αρωματικά, φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά της Ελλάδας. Αγρότυπος.
- Wills, R.B.H., Bone, K., Morgan, M. 2000. Herbal products: activeconstituents, modes of action and quality control. Nutrition Research Reviews 13(1): 47-77.