Food Legislation
General
- Code: 600-191018
- Semester: Elective Winter Semester
- Study Level: Undergraduate
- Course type: Special Background
- Teaching and exams language: Ελληνικά
- The course is offered to Erasmus students
- Teaching Methods (Hours/Week): Διαλέξεις (2)
- ECTS Units: 4
- Course homepage: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3890
Course Contents
- Υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων- ταυτότητα, χημική σύσταση, διατροφικές πληροφορίες, επισήμανση προέλευσης (2 διαλέξεις)
- Προσεγγίσεις στηνεπισήμανσητων αλλεργιογόνων συστατικών
- Ισχυρισμοί υγείαςκαιδιατροφής σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
- Ισχυρισμοί και παραπλανητικές περιγραφές
- Νοθεία, ψευδή περιγραφή, απάτη-πρόσφατες περιπτώσεις (2 διαλέξεις)
- Μη υποχρεωτικές πρακτικέςεπισήμανσηςγια τα προϊόντα διατροφής (2 διαλέξεις)
- Ονομασία τωνπροϊόντων
- Η Βρετανική προσέγγιση στη σήμανση των τροφίμων (QUID)
- Ο ρόλος των Ενώσεων καταναλωτών τροφίμων στη διαμόρφωση της στρατηγικής σήμανσης των τροφίμων
- Ασκήσεις πράξης θα αποτελέσουν μελέτες περίπτωσης που θα ανατεθούν στους φοιτητές ώστε να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομοθετικού πλαισίου για τη σήμανση των τροφίμων
Educational Goals
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες …
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:
- Να αναλύει την…
- Να περιγράφει τις…
- Να κατανοεί το…
- Να συγκρίνει τα…
General Skills
- Αναζήτηση και ανάλυση πληροφοριών με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας
- Προαγωγή της αναλυτικής, παραγωγικής και επαγωγικής σκέψης
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
- Ομαδική εργασία
- Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας
Teaching Methods
- Πρόσωπο με πρόσωπο:
- Διαλέξεις στην αίθουσα
- Ασκήσεις πράξης στην αίθουσα
Use of ICT means
• Διαλέξειςσε διαφάνειες PowerPoint με χρήση Η/Υ και προβολέα
• Χρήση βίντεο και διαδικτυακών εφαρμογών στη διδασκαλία
• Ανάρτηση υλικού μαθήματος και επικοινωνία με φοιτητές στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle
Teaching Organization
Activity | Semester workload |
Διαλέξεις | 26 |
Αυτοτελής Μελέτη | 64 |
Total | 90 |
Students Evaluation
Γλώσσα Αξιολόγησης: Ελληνικά ή Αγγλικά.
Μέθοδοι αξιολόγησης:
• Γραπτές τελικές εξετάσεις στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος με επίλυση προβλημάτων (100% του τελικού βαθμού).
• Προαιρετική ομαδική (έως 3 άτομα) παρουσίαση 20 λεπτών σε θέματα αιχμής (20% προσαύξηση στο βαθμό των γραπτών εξετάσεων του θεωρητικού μέρους για βαθμούς >4,2)
• Τα κριτήρια αξιολόγησης παρουσιάζονται και αναλύονται στους φοιτητές κατά την έναρξη του εξαμήνου.
Recommended Bibliography
- Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία, 2η έκδοση (2016), Ευστράτιος Ρ. Κυρανάς, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσ/νίκη.
Related Research Journals
- http://ec.europa.eu/food/food/foodlaw/principles/index_en.htm