Economics of Agricultural Production Processing
General
- Code: 600-191036
- Semester: Elective Spring Semester
- Study Level: Undergraduate
- Course type: Special Background
- Teaching and exams language: Ελληνικά
- The course is offered to Erasmus students
- Teaching Methods (Hours/Week): Διδασκαλία (4)
- ECTS Units: 4
- Course homepage: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3885
Course Contents
Έννοια, και αναγκαιότητα της μεταποίησης, φορείς της μεταποίησης, ωφέλειες της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Βασικές συνθήκες της μεταποιητικής βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων. Δομή της αγοράς, και οικονομική οργάνωση των μεταποιητικών μονάδων. Κάθετη Οργάνωση στην Παραγωγή και Οικονομίες Κλίμακας. Οργάνωση των αγορών. Κόστος μεταποίησης, δομή και εκτίμηση του κόστους μεταποίησης. Πολιτική τιμών των μεταποιητικών μονάδων. Στρατηγική παραγωγής και προώθησης των μεταποιημένων προϊόντων, Πολιτική συγχωνεύσεων στη μεταποιητική βιομηχανία. Μέτρηση της Απόδοσης των μεταποιητικών μονάδων. Οικονομική Ισορροπία της μεταποιητικής μονάδας. Επιλογή του τόπου εγκατάστασης εργοστασίου. Εσωτερική οργάνωση (οργανόγραμμα) και κανόνες λειτουργίας μεταποιητικής μονάδας.
Educational Goals
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες …
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:
- Να αναλύει την…
- Να περιγράφει τις…
- Να κατανοεί το…
- Να συγκρίνει τα…
General Skills
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Teaching Methods
• Πρόσωπο με πρόσωπο (Διαλέξεις)
• Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (moodle)δυνητικά
Use of ICT means
• Παρουσιάσεις Power Point
• E Class
• Πηγές στο Internet
• Χρήση ΤΠΕ στην επικοινωνία με φοιτητές
• Χρήση ΤΠΕ στην διδασκαλία με φοιτητές
Teaching Organization
Activity | Semester workload |
Διαλέξεις | 40 |
Αυτοτελής Μελέτη | 52 |
Συγγραφή εργασιών/ασκήσεων | 28 |
Total | 120 |
Students Evaluation
Ο τελικός βαθμός διαμορφώνεται από:
1. Γραπτές Εξετάσεις που περιλαμβάνουν:
• Ερωτήσεις/ασκήσεις Σύντομης Ανάπτυξης
2. Εκπόνηση και Παρουσίαση εργασιών έως (30%) του τελικού βαθμού
Recommended Bibliography
- LipczynskiJ., Wilson, J. &GoddardJ. (2011), ΒιομηχανικήΟργάνωση, ΕκδόσειςBrokenHillPublishersLTD.
- Ουσταπασίδης, Κ., (2003), Εφαρμοσμένη Βιομηχανική Οικονομική, Εκδόσεις Μάρκου &Σια, Θεσσαλονίκη.
- Ουσταπασίδης, Κ. &Κατσουλάκος, Ι., (1999), Εφαρμοσμένη Βιομηχανική Οικονομική & Πολιτική, Εκδόσεις Ζυγός, Θεσσαλονίκη.
- Σέμος Α. (2010) Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, Εκδόσεις Ζήτη Πελαγία &Σια Θεσσαλονίκη.
- Besanko, D., Dranove, D., Shanley, M., (1996),Economics of Strategy. John Wiley & Sons, Inc., U.S.A.
- Connor, J., Rogers, R., Marrion, B., Mueller, W., (1985), The Food Manufacturing Industries. Lexington Books, Lexington, USA.
- Lipczynski, J., Wilson, j. (2001),Industrial Organization”.Pearson Education Limited.
- Shy, Oz, (1995), Industrial Organization: Theory and Applications. Cambridge, Mass.: MIT Press.