Quality Management in Agriculture

General

Course Contents

  • Ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και αξία,
  • Τυποποίηση στη γεωργία.
  • Έλεγχος ποιότητας γεωργικών προϊόντων.
  • Αρχές διοίκησης ολικής ποιότητας στις γεωργικές επιχειρήσεις.
  • Εργαλεία διοίκησης ολικής ποιότητας, με εφαρμογές στη γεωργία και στα τρόφιμα.
  • Συστήματα διαχείρισης ποιότητας στην πρωτογενή παραγωγή.
  • Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στη γεωργία και στα τρόφιμα.
  • Πρότυπα συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας στη γεωργία (διεθνή, ευρωπαϊκά, εθνικά).
  • Επιθεώρηση, πιστοποίηση και ανασκόπηση συστήματος διαχείρισης ποιότητας.
  • Διαχείριση των οικονομικών της ποιότητας στις επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου.
  • Συνεχής βελτίωση της ποιότητας.
  • Επιλεγμένες εφαρμογές συστημάτων ποιότητας.

Educational Goals

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες …

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:

  • Να αναλύει την…
  • Να περιγράφει τις…
  • Να κατανοεί το…
  • Να συγκρίνει τα…

General Skills

  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Αυτόνομη Εργασία
  • Ομαδική Εργασία
  • Λήψη αποφάσεων

Teaching Methods

Πρόσωπο με πρόσωπο

Use of ICT means

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων. Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector για την επίδειξη διαφανειών.
Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιoύνται το PowerPoint, Word, Excel και DVDs.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail.
Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης Περιεχομένου (moodle)

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Lectures40
Εργαστηριακές Ασκήσεις – Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων12
Ομαδική / Ατομική Εργασία μελέτη περίπτωσης.38
Αυτοτελής Μελέτη90
Total180

Students Evaluation

I. Γραπτή τελική εξέταση (80%) που περιλαμβάνει:
• Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης,
• Ερωτήσεις Ανάπτυξης Δοκιμίων,
• Επίλυση Προβλημάτων,
• Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
• Ανάλυση ρόλων και ενδιαφερομένων μερών σε σύντομη μελέτη περίπτωσης
• Επίλυση προβλημάτων
• Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας

ΙΙ. Παρουσίαση Ομαδικής /Ατομικής Εργασίας (20%)

Recommended Bibliography

  1. Καρυπίδης, Φ. (2008), Ειδικά Θέματα Ποιότητας: Εφαρμογές στη Γεωργία και στα Τρόφιμα. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ζήτη.
  2. Τσάκνης Ι. (2008), Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων, Αθήνα: Α. Παπασωτηρίου και Σια ΟΕ.
  3. Αρβανιτογιάννης, Ι., και Τζούρος, Ν. (2006), Το νέο πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000, Αθήνα: Σταμούλης.
  4. Δερβιτσιώτης Κ.. (2005), Διοίκηση ολικής ποιότητας, Αθήνα: Εκδόσεις Οικονομική Βιβλιοθήκη ΑΕΒΕ.
  5. Goetsch D. L. Davis S. B. (2013), Διαχείριση Ποιότητας και Οργανωσιακή Αριστεία –Εισαγωγή στην Ολική Ποιότητα, ΕκδόσοειςΤζιόλα.
  6. Καμπουρίδης, Γ. (2004), Η στρατηγική ποιότητας και η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος,
  7. Κέφης, Β. Ν. (2005), Διοίκηση Ολικής Ποιότητας – θεωρία και πρότυπα, Αθήνα: Κριτική.
  8. Τσιότρας Γ. (2002), Βελτίωση ποιότητας (2η Έκδ.), Αθήνα: Εκδόσεις Ε. Μπένου
  9. Chandrashekar, H. M., and Murphy, C. (2011), Quality Management for Agricultural Products, Lampert Academic Publishing.
  10. Goetsch, D.L. & S.B. Davis. (2006), Quality Management for Production, Processing and Services. Ohio: Prentice Hall.
  11. Petersen B., Nüssel M., Hamer M., (2014), Quality and risk management in agri-food chains, Wageningen Pers.
  12. Luning P. A. (2016), Food Quality Management: Technological and Managerial Principles and Practices, Wageningen Academic Publishers.