Applied Animal Nutrition

General

Course Contents

Feeds, nutritional characteristics of feeds, quality of products of animal origin. Types and properties of diets. Nutrient and energy requirements of animals, economic evaluation of feeds, diets’ formulation. Techniques and efficiency of feeding.

Educational Goals

Στους μαθησιακούς στόχους συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση από τους φοιτητές των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με την εφαρμοσμένη διατροφή των ζώων. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα εντρυφήσουν στις ζωοτροφές, τα διατροφικά χαρακτηριστικά ζωοτροφών, την ποιότητα προϊόντων ζωικής προέλευσης, τους τύπους και τις ιδιότητες των σιτηρεσίων, τις ανάγκες των ζώων σε θρεπτικές ουσίες και ενέργεια, την οικονομική αξιολόγηση των ζωοτροφών, τον καταρτισμό σιτηρεσίων και την τεχνική και αποτελεσματικότητα της διατροφής.

General Skills

Retrieve, analyze and synthesize data and information, with the use of necessary technologies. Adapt to new situations. Decision making. Work autonomously. Work in teams. Generating new research ideas. Design and project management. Respect natural environment. Criticism and self-criticism. Promote free, creative and inductive thinking.

Teaching Methods

Πρόσωπομε πρόσωπο, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (δυνητικά).

Use of ICT means

Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.
Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector.
Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιoύνται το PowerPoint, Word, Excel και DVDs.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω πλατφόρμας Moodle και e-mail.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Lectures and Laboratory Work52
Study and analysis of scientific papers and book chapters8
Written Assignment10
Autonomous study50
Total120

Students Evaluation

  • Γραπτή τελική εξέταση (90%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις στη Θεωρία (Διαλέξεις) και στις Εργαστηριακές Ασκήσεις.
  • Εκπόνηση και παρουσίαση Εργασίας (10%).

Recommended Bibliography

1. Cheeke, P.R., 1999. Applied Animal Nutrition: Feeds and Feeding. 2nd ed. Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ, USA.
2. Ζέρβας, Γ., 2007. Κατάρτιση Σιτηρεσίων Παραγωγικών Ζώων. 1η Έκδοση. Εκδότης UNIBOOKS ΙΚΕ, ISBN 978-618-530-458-4. Αθήνα, σελ. 1–258.
3. Ζέρβας, Γ., 2013. Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων. 1η Έκδοση. Εκδότης UNIBOOKS ΙΚΕ, ISBN 978-618-530-459-1. Αθήνα, σελ. 1–472.
4. Καραμήτρος, Δ., 2015. Διατροφή Αγροτικών Ζώων. 1η Έκδοση. Εκδότης Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή ΟΕ, ISBN 978-960-357-121-6. Θεσσαλονίκη, σελ. 1–376.
5. McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A., Wilkinson, R.G., 2011. AnimalNutrition. 7th ed. Pearson, UK.
6. National Research Council, 1985. Nutrient Requirements of Sheep. 6th rev. ed. NationalAcademyPress, Washington, DC, USA.
7. National Research Council, 1998. Nutrient Requirements of Swine. 10th rev. ed. NationalAcademyPress, Washington, DC, USA.
8. National Research Council, 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. NationalAcademyPress, Washington, DC, USA.
9. National Research Council, 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. NationalAcademyPress, Washington, DC, USA.
10. Pond, W.G., Church, D.C., Pond, K.R., 1995. Basic Animal Nutrition and Feeding. 4th ed. John Wiley & Sons, Inc., New York, NY, USA.
11. Σπαής, Α., Φλώρου-Πανέρη, Π., Χρηστάκη, Ε., 2002. Ζωοτροφές και Σιτηρέσια. 1η Έκδοση. Εκδότης Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή ΟΕ, ISBN 978-960-357-055-4. Θεσσαλονίκη, σελ. 1–364.
12. Χρηστάκη, Ε., Φλώρου-Πανέρη, Π., 2015. Ζωοτροφές και Καταρτισμός Σιτηρεσίων Παραγωγικών Ζώων. 1η Έκδοση. Εκδότης Εκδόσεις Α. Τζιόλα& Υιοί ΑΕ, ISBN 978-960-418-391-3. Θεσσαλονίκη, σελ. 1–318.

Related Research Journals

1. Animal – http://www.animal-journal.eu/ or http://journals.cambridge.org/.
2. Animal Feed Science and Technology – http://www.sciencedirect.com/science/journal/03778401.
3. Animal Science Review (Greece) – http://www.eze.gr/.
4. Annual Review of Nutrition (US) – http://www.annualreviews.org/ and http://www.annualreviews.org/journal/nutr.
5. Archives of Animal Nutrition – http://www.tandf.co.uk/journals/gaan.
6. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences (South Korea) – http://www.ajas.info/.
7. British Poultry Science – http://www.tandf.co.uk/journals/cbps.
8. Canadian Journal of Animal Science – http://pubs.nrc-cnrc.gc.ca/aic-journals/cjas.html or http://pubs.nrc-cnrc.gc.ca/aic-journals/anicontents.html.
9. Czech Journal of Animal Science – http://www.agriculturejournals.cz/web/index.html.
10. INRA Productions Animales– http://www6.inra.fr/productions-animales/.
11. Italian Journal of Animal Science – http://www.aspajournal.it/index.php/ijas.
12. Journal of Agricultural and Food Chemistry – http://pubs.acs.org/journals/jafcau/index.html.
13. The Journal of Agricultural Science – http://journals.cambridge.org/.
14. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition –http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0931-2439.
15. Journal of Animal Science – http://www.journalofanimalscience.org/.
16. Journal of Dairy Science – http://www.journalofdairyscience.org/ and http://www.sciencedirect.com/science/journal/00220302.
17. Livestock Science – http://www.sciencedirect.com/science/journal/18711413.
18. Meat Science – http://www.sciencedirect.com/science/journal/03091740.
19. Poultry Science – http://www.poultryscience.org/.
20. Proceedings of the Nutrition Society – http://journals.cambridge.org/.
21. Small Ruminant Research – http://www.sciencedirect.com/science/journal/09214488.