Pig Production

General

Course Contents

Global pig production. Structure of Greek pig production (farm types, forms and size of pig enterprises). Origin of domestic pig. Pig reproduction (reproductive system of male and female, semen production, reproductive cycle of sow). Growth and finishing of pigs. Pig housing. Biosecurity and hygiene of pig and barn. Piggenetics.

Educational Goals

  • Το μάθημα αποσκοπεί να καταστήσει τους σπουδαστές ικανούς να οργανώσουν και λειτουργήσουν μια χοιροτροφική μονάδα αναπαραγωγικής ή κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Ειδικότερα στοχεύουμε οι σπουδαστές να γνωρίσουν:
  • Τις προϋποθέσεις εγκατάστασης οργάνωσης και αποδοτικής, παραγωγικής λειτουργίας μιας χοιροτροφικής επιχείρησης στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τις προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχή αναπαραγωγή των χοίρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.
  • Τους τρόπους επιλογής των κατάλληλων φυλών για χρήση σε παραγωγικά σχήματα γενετικής βελτίωσης .
  • Τις βασικές αρχές μιας ορθολογικής διατροφής χοίρων.
  • Τις βασικές αρχές που διέπουν τη βιοασφάλεια και την υγιεινή διαβίωση των χοίρων στους χώρους των στάβλων καθώς και την αποδοτικότητα αλλά και άνετη παραμονή του εργατοτεχνικού προσωπικού στους χώρους αυτούς.

General Skills

Retrieve, analyze and synthesize data and information, with the use of necessary technologies. Adapt to new situations. Decision making. Work autonomously. Work in teams. Generating new research ideas. Design and project management. Respect natural environment. Criticism and self-criticism. Promote free, creative and inductive thinking.

Teaching Methods

Πρόσωπο με πρόσωπο, εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω πλατφόρμας διδασκαλίας ή/και εξέτασης

Use of ICT means

Το μάθημα πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων.
Οι ανάγκες του εν λόγω μαθήματος καλύπτονται με computer, σύνδεση Internet και dataprojector.
Ως Εκπαιδευτικό Λογισμικό χρησιμοποιoύνται το PowerPoint, Word, Excel, Moodle, Zoom και DVDs.
Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω e-mail.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Lectures40
Laboratory Work12
Study and analysis of scientific papers and book chapters18
Autonomous study80
Total150

Students Evaluation

Γραπτή τελική εξέταση (100%) που περιλαμβάνει ερωτήσεις στη Θεωρία (Διαλέξεις) και στις Εργαστηριακές Ασκήσεις.

Recommended Bibliography

1. Ντότας, Δ., Βατζιάς Γ., Ντότας Δ., 2016. Χοιροτροφία. Εκδόσεις Γιαχούδη.
2. Παπαδόπουλος, Γ.Κ., 2005. Χοιροτροφία (Χοιροτροφία – Κάπρος – Χοιρίδια). Εκδόσεις Αθ.Σταμούλη.
3. Κατσαούνης, Ν.Κ., Σπαής, Α.Β., 1998. Χοιροτροφία (Εκτροφή Μονογαστρικών – Τεύχος Α). Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
4. Κατσαούνης, Ν.Κ., 1992. Χοιροτροφία. Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη.
5. Κυριακόπουλος, Μ., 2003. Χοιροτροφία. Εκδόσεις ΑΤΕΘ

Related Research Journals

1. “Pig production” www.ruralskills.com.au/ontrack/pages/jobs/livestock/pigprod.html
2. “Outdoor pig production methods” www.fawc.org.uk/reports/pigs/pigpart2.htm
3. “Reproductive Biology 101” http://nationalhogfarmer.com/mag/farming_reproductive_biology/
4. “Pigs in Answer.com” www.answers.com/topic/pigs-three-different-ones
5. Animal – http://www.animal-journal.eu/ or http://journals.cambridge.org/.
6. Animal Science Review (Greece) – http://www.eze.gr/.
7. Canadian Journal of Animal Science – http://pubs.nrc-cnrc.gc.ca/aic-journals/cjas.html or http://pubs.nrc-cnrc.gc.ca/aic-journals/anicontents.html.
8. INRA Productions Animales – http://www6.inra.fr/productions-animales/.
9. Italian Journal of Animal Science – http://www.aspajournal.it/index.php/ijas.
10. The Journal of Agricultural Science – http://journals.cambridge.org/.
11. Journal of Animal Science – http://www.journalofanimalscience.org/.
12. Livestock Science – http://www.sciencedirect.com/science/journal/18711413.
13. Meat Science – http://www.sciencedirect.com/science/journal/03091740.
14. https://thepigsite.com/