Post-Harvest Physiology and Treatment of Agricultural Products
General
- Code: 600-193011
- Semester: Elective Winter Semester
- Study Level: Undergraduate
- Course type: Special Background
- Teaching and exams language: Ελληνικά
- The course is offered to Erasmus students
- Teaching Methods (Hours/Week): Διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις (4)
- ECTS Units: 4
- Course homepage: https://moodle.teithe.gr/course/view.php?id=3894
- Instructors: Giannakoula Anastasia
- Class Schedule:
Course Contents
Οικονομική σημασία της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης των αγροτικών προϊόντων. Απώλειες κατά τη μετασυλλεκτική μεταχείρισή τους. Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας.
•Χειρισμοί μετά τη συγκομιδή–προετοιμασία για την αγορά–διαλογή–συσκευασία.
•Κριτήρια ποιότητας. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Εκτίμηση της ποιότητας. Τρόποι επεξεργασίας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Τεχνικές για ενσίρωση των βλαστικών μερών, βιοχημικές και θρεπτικές αλλαγές κατά την αποθήκευση και διατήρηση των συγκομιζόμενων προϊόντων.
•Το αιθυλένιο και ο ρόλος του στις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις. Συντήρηση σε συνθήκες περιβάλλοντος, κοινή ψύξη και ελεγχόμενη ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα. Διαπνοή, απώλεια βάρους. Μεταφορές αγροτικών προϊόντων.
•Φυσιολογικές ανωμαλίες σε σχέση με προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις. Προστασία των αγροτικών προϊόντων μετασυλλεκτικά από μυκητολογικές, βακτηριολογικές και εντομολογικές προσβολές, με έμφαση στις βιολογικές μεθόδους αντιμετώπισής τους.
Educational Goals
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες …
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:
- Να αναλύει την…
- Να περιγράφει τις…
- Να κατανοεί το…
- Να συγκρίνει τα…
General Skills
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
Teaching Methods
Στην τάξη.
Use of ICT means
Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:
- Power point presentations, moodleήεναλλακτικόςιστοχώρος
- Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών μέσω e-mail,
- Ασκήσεις και Εργασίες, Σημειώσεις, Αρχεία διαλέξεων, Κανονισμός Εργαστηρίου, Ανάρτηση Ανακοινώσεων και Βαθμολογιών.
Teaching Organization
Activity | Semester workload |
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις | 52 |
Αυτοτελής μελέτη | 68 |
Total | 120 |
Students Evaluation
Η αξιολόγηση των φοιτητών περιλαμβάνει:
Ι. Γραπτή τελική εξέταση:
– Ερωτήσεις (σύντομης) ανάπτυξης.
– Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
ΙΙ. Εργαστηριακή αξιολόγηση (γραπτή εξέταση στην ύλη του εργαστηρίου).
Recommended Bibliography
1. Βασιλακάκης Μ.Δ. 2006. Μετασυλλεκτική Φυσιολογία Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική αξία οπωροκηπευτικών, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη, σελ. 586
2. Σφακιωτάκης, Ε. Μ. 1995. Μετασυλλεκτική φυσιολογία και Τεχνολογία Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων. TypoMAN, Θεσσαλονίκη. Σελ. 381.
Related Research Journals
1. Postharvesttechnologyofhorticulturalcrops
2. Fruit quality
3. Postharvest.
4. Food Science and Technology
5. Postharvest Biology andtechnology
6. International Journal of Food Sciences and Nutrition