Viticulture

General

Course Contents

  • Εισαγωγή ιστορικά δεδομένα –Μέθοδοι περιγραφής και ταξινόμησης της αμπέλου.
  • Φαινοτυπικά χαρακτηριστικά – Αμπελογραφικοί κώδικες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).
  • Συστηματική κατάταξη των αμπέλων – Οικογένεια Vitaceae.
  • ΥπογένηVitis και Muscadinia.
  • Αμερικάνικα, Ευρωπαϊκά και Ασιατικά είδη της αμπέλου και η συμβολή τους στη βελτίωση της αμπέλου, την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας και των ασθενειών.
  • Ταξινόμηση των ποικιλιών της αμπέλου και νομοθεσία.
  • Υποκείμενα της αμπέλου – Ποικιλίες των ειδών VitisRiparia και VitisRupestris.
  • Υβρίδια των ειδών VitisRiparia και VitisBerlandieri.
  • Υβρίδια των ειδών VitisBerlandieri και VitisRupestris -Ευρωπαικο – αμερικάνικα και σύνθετα.
  • Δια- ειδικά υβρίδια – Κατ’ ευθείαν παραγωγά.
  • Επιτραπέζιες ποικιλίες παραγωγής.
  • Ζώνες καλλιέργειας ποικιλιών οινοποιίας και παραγωγής προϊόντων ονομασίας προέλευσης.
  • Ποικιλίες οινοποιίας ξενικής προέλευσης

Educational Goals

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες …

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:

  • Να αναλύει την…
  • Να περιγράφει τις…
  • Να κατανοεί το…
  • Να συγκρίνει τα…

General Skills

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Teaching Methods

Στην τάξη.

Use of ICT means

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:

• Powerpoint, moodle ή εναλλακτικός ιστοχώρος
• Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών,
Ασκήσεις και Εργασίες, Σημειώσεις, Αρχεία Εργαστηριακών Ασκήσεων, Ανάρτηση Ανακοινώσεων.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις52
Αυτοτελής Μελέτη68
Total120

Students Evaluation

Ι. Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:
– Ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης
– Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΙΙ. Εργαστηριακή εξέταση (προφορική ή γραπτή) στην ύλη του υλοποιηθέντος εργαστηρίου.

Recommended Bibliography

  1. Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, ΕΝΑ/2015. Αμπελογραφία, Εκδ. Άννα Κατσουλλάκη.
  2. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. Ν., 1/2012. Αμπελογραφία, Εκδ. Χριστίνα και Βασιλική Κορδαλή Ο.Ε.
  3. Σταύρακας Δημήτριος, 2η έκδ./2010. Αμπελογραφία, Εκδ. Ζήτη Πελαγία &Σια Ι.Κ.Ε.
  4. Σημειώσεις Διδάσκοντα

Related Research Journals

  1. American Journal of Enology and Viticulture
  2. Australian Journal of Grape and Wine research
  3. Vitis
  4. Journal of the Science of Food and Agriculture
  5. Acta Horticulturae
  6. HortScience
  7. Scientia Horticulturae