Vegetable Crops

General

Course Contents

  • Διαιτητική αξία των λαχανικών. Τύποι λαχανοκομικών εκμεταλλεύσεων. Παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή των λαχανικών και τη βελτίωσή τους.
  • Εγκατάσταση του λαχανόκηπου (εκλογή θέσης, προετοιμασία του εδάφους, αμειψισπορά, συγκαλλιέργεια, πολλαπλασιασμός.) των λαχανικών σε σπορεία.
  • Μεταφύτευση. Σπορά επί τόπου. Καλλιεργητικές φροντίδες. Συγκομιδή – διαλογή -συσκευασία. Συντήρηση, Εμπορία.
  • Αρχές λειτουργίας θερμοκηπίων, χαμηλών σκέπαστρων. Κάλυψη εδάφους με πλαστικό. Ταξινόμηση λαχανικών. Βελτίωση λαχανικών φυτών. Έδαφος. Λίπανση. Άρδευση λαχανικών. Υδροπονία.
  • Ταξινόμηση όλων των λαχανοκομικών φυτών και μελέτη αυτών.

Educational Goals

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες …

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:

  • Να αναλύει την…
  • Να περιγράφει τις…
  • Να κατανοεί το…
  • Να συγκρίνει τα…

General Skills

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών. Σχεδιασμός και διαχείριση έργων. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Teaching Methods

Στην τάξη.

Use of ICT means

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:

  • Powerpoint, moodle ή εναλλακτικός ιστοχώρος
  • Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών, ασκήσεις και εργασίες, σημειώσεις, αρχεία εργαστηριακών ασκήσεων, ανάρτηση ανακοινώσεων.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις52
Αυτοτελής Μελέτη98
Total150

Students Evaluation

  • Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:
    • Ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης
    • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
  • Εργαστηριακή εξέταση (προφορική ή γραπτή) στην ύλη του υλοποιηθέντος εργαστηρίου.

Recommended Bibliography

  1. Σπάρτσης, Ν., 1977. Λαχανοκομία. ΥΠΕΠΘ, Αθήνα.
  2. Δημητράκης, Κ.,1983. Πρακτική Λαχανοκομία. Εκδόσεις Γρηγόρη Μπούρα. Αθήνα.
  3. SittaGiorgio, 1884. Λαχανικά και Φρούτα στο Θερμοκήπιο. Εκδοτική Αγροτεχνική, Αθήνα.
  4. Δημητράκης, Κ.,1985. Η Τομάτα. Εκδόσεις Γρηγόρη Μπούρα. Αθήνα.
  5. CiroCiufolini, 1Η έΚΔ./1985. Λαχανοκομία κηπευτική. Ψύχαλος Φίλιππος &σια εκδοτική ο.ε.
  6. Πορλίγγη, \.,1987. Βιολογία Οπωροκηπευτικών Φυτών. Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη.
  7. Αρβανιτίδης, Α., 1998. Σημειώσεις Λαχανοκομίας Ι και ΙΙ, για τους φοιτητές της ΣΤΕΓ, ΤΕΙ Θεσσαλονίκη.
  8. Α.Γ. Κανάκης 2003. Γενική Λαχανοκομία ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ Α.Ε
  9. Κοσμάς π. Παρασκευόπουλος, 1Η έΚΔ./2009. Σύγχρονη Λαχανοκομία. Ψύχαλος Φίλιππος &σια εκδοτική ο.ε
  10. Ελένη Καλορίζου , Αλέξανδρος Παπαχατζής 2011. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ Διαθέτης (Εκδότης) Νικόλαος Ι. Ριζάκης
  11. Μπλέτσος Φώτιος, 1η έκδ./2012. Πρακτική Λαχανοκομία και Παραδοσιακές Ποικιλίες.
  12. Σύγγραμμα Διαθέτης (Εκδότης): Ζήτη Πελαγία &Σια Ο.Ε.
  13. Σημειώσεις του διδάσκοντα.