Viticulture

General

Course Contents

  • Στατιστικά και οικονομικά στοιχεία για την άμπελο.
  • Μορφολογία – ανατομία.
  • Στοιχεία φυσιολογίας, βλαστικός και αναπαραγωγικός κύκλος.
  • Κλίμα και έδαφος.
  • Εγκατάσταση αμπελώνα.
  • Πολλαπλασιασμός και υποκείμενα της αμπέλου.
  • Κλαδεύματα χειμερινά (διαμόρφωσης και καρποφορίας) και θερινά (βλαστολόγημα, κορυφολόγημα).
  • Καλλιεργητικές φροντίδες (μεταχειρίσεις του εδάφους, λίπανση, άρδευση).
  • Ποικιλίες επιτραπέζιες, οινοποιήσιμες και σταφιδοποιϊας.
  • Συγκομιδή, συντήρηση, φυτοπροστασία.
  • Μεταποίηση τυποποίηση & εμπορία.

Educational Goals

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες …

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:

  • Να αναλύει την…
  • Να περιγράφει τις…
  • Να κατανοεί το…
  • Να συγκρίνει τα…

General Skills

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Λήψη αποφάσεων. Αυτόνομη εργασία. Ομαδική εργασία. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Teaching Methods

Στην τάξη.

Use of ICT means

Όλες οι εργασίες και δραστηριότητες βασίζονται στη χρήση των ΤΠΕ:
• Powerpoint, moodle ή εναλλακτικός ιστοχώρος
• Συνεχής ηλεκτρονική επικοινωνία φοιτητών,
Ασκήσεις και Εργασίες, Σημειώσεις, Αρχεία Εργαστηριακών Ασκήσεων, Ανάρτηση Ανακοινώσεων.

Teaching Organization

ActivitySemester workload
Διαλέξεις, Εργαστηριακές Ασκήσεις52
Ασκήσεις Πεδίου, Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας48
Αυτοτελής μελέτη80
Total180

Students Evaluation

Ι. Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης
  • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΙΙ. Εργαστηριακή εξέταση (προφορική ή γραπτή) στην ύλη του υλοποιηθέντος εργαστηρίου.

Recommended Bibliography

  1. Βλάχος Μ.Β (1994), Στοιχεία γενικής αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σελ.200.
  2. Σταύρακας Δ. Ε., (1999), Μαθήματα γενικής Αμπελουργίας, Υπηρεσία Δημοσιευμάτων Α.Π.Θ, σελ. 444.
  3. Ζαρμπούτης Γιάννης Β.,Τσιβεριώτου Μαρία Α. 2003. Στοιχεία αμπελουργίας και οινολογίας. Διαθέτης (Εκδότης) ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ
  4. Νικολάου Ν. Α. (2011) Αμπελουργία, Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη, σελ.272.
  5. ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ 2011. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ & ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΥ.
  6. ΜΑΝΟΛΗΣ Ν. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ 2013. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ. Εκδόσεις Εκδόσεις ΤΡΟΠΗ.
  7. Σημειώσεις του διδάσκοντα.
  8. KellerM., 2015. The Science of Grapevines – Anatomy and Physiology. Second Edition. Elsevier: Academic Press, Burlington, MA.
  9. Galet P., 2000. General viticulture (J. Smith Trans.), Oenoplurimedia, Chaintré, France.
  10. Winkler et al., 1995. General Viticulture, University of California Press.
  11. Di Michael G. Mullins, Alain Bouquet, Larry E. Williams, 1992. Biology of the Grapevine, Cambridge University Press.
  12. R. Smart and M. Robinson, 1991. Sunlight into Wine: A Handbook for Winegrape Canopy Management, Winetitles, Adelaide, Australia.

Related Research Journals

  1. American Journal of Enology and Viticulture
  2. Australian Journal of Grape and Wine Research
  3. Vitis
  4. Functional Plant Biology
  5. Acta Horticulturae
  6. HortScience
  7. Scientia Horticulturae