Στο Τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος λειτουργούν 5 θεσμοθετημένα εργαστήρια.
Εργαστήριο Αγροβιοτεχνολογίας και Έλεγχου Αγροτικών Προϊόντων
Διευθυντής
Δημήτριος Χατζηπλής, Καθηγητής
Απόφαση Αριθμ. ΔΦ22.2/13485 (ΦΕΚ 4103/τ.Β΄/24-9-2020)
Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του Εργαστηρίου Αγροβιοτεχνολογίας και Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων είναι η ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. μέσω της κάλυψης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Γεωπονίας, καθώς και άλλων Τμημάτων του Ιδρύματος, σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του εργαστηρίου όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 2 κανονισμού λειτουργίας του εργαστηρίου.
Βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο και είναι πλήρως εξοπλισμένο με Οπτικό Μικροσκόπιο και Μικροσκόπιο Φθορισμού, Αέρια Χρωματογραφία-Φασματομετρία Μάζας (GC-MS), Χρωματογραφία Λεπτής Στοιβάδας (TLC), Πολλαπλά συστήματα ηλεκτροφόρησης, ανάλυσης DNA, RNA και πρωτεϊνών, Συσκευές Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης (PCR) πραγματικού xρόνου (real-timePCRs), Αυτόματο ΑλληλουχιτήDNA (Sequencer), Πολλαπλά Φασματοφωτόμετρα, Ελεγχόμενοι Θάλαμοι Ανάπτυξης, 3 Εστίες Απαγωγοί (Hoods), 4 Εστίες LaminarFlows, 2 Kλίβανοι Αποστείρωσης, 1 παγομηχανή, κλπ. Στο εργαστήριο είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν εφαρμογές σε όλο το φάσμα της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομικής Έρευνας Και Ανάπτυξης
Διευθύντρια
Σταυριανή Κουτσού, Καθηγήτρια
Απόφαση Αριθμ. ΔΦ22.2/13587 (ΦΕΚ 4236/τ.Β΄/30-9-2020)
Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η προαγωγή της επιστήμης στα γνωστικά αντικείμενα της Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης με έμφαση σε θέματα καινοτομίας, αειφορίας, συλλογικών δράσεων και επιχειρηματικότητας στον ευρύ αγροδιατροφικό χώρο.
Το Εργαστήριο, αξιοποιώντας σύγχρονες διεπιστημονικές προσεγγίσεις, στηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας για την εκπόνηση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών. Παράλληλα, προάγει τη συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και αλλοδαπής, που έχουν συναφή ή συμπληρωματικά ενδιαφέροντα. Φιλοδοξία του Ερευνητικού Εργαστηρίου είναι να αποτελέσει κέντρο παραγωγής και διάχυσης της γνώσης στον αγροδιατροφικό χώρο. Το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομικής Έρευνας Και Ανάπτυξης βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο.
Μέλη Εργαστηρίου
(α) Μέλη ΔΕΠ
- Αγγελόπουλος Σταμάτης, Καθηγητής
- Νόττα Ουρανία, Καθηγήτρια
- Κοντογεώργος Αχιλλέας, Αναπληρωτής Καθηγητής
- Παυλούδη Αλεξάνδρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
(β) Μέλη ΕΔΙΠ
- Καλέντζη Ελένη
(γ) Επιστημονικοί Συνεργάτες
- Μουλογιάννη Χριστίνα
- Τσιούνη Μαρία
Εργαστήριο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων
Διευθυντής
Λυμπερόπουλος Αριστοτέλης, Καθηγητής
Απόφαση Αριθμ. ΔΦ 22.2/13582 (ΦΕΚ 4285/τΒ΄/02.10.2020)
Το Εργαστήριο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Αναπαραγωγής και της Γενετικής Βελτίωσης των Παραγωγικών Ζώων.
Το Εργαστήριο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων εγκαθίσταται σε χώρο του Τμήματος Γεωπονίας στο αγρόκτημα της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης της Σίνδου όπου ευρίσκονται γραφεία, χώρος θεωρητικής και πρακτικής άσκησης των φοιτητών και χώροι έρευνας. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με τρία (3) Διοφθάλμια μικροσκόπια, Αναλυτή σπέρματος με τη βοήθεια Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, Συνεστιακό μικροσκόπιο, Καταψύκτη σπέρματος, Θερμαινόμενη τράπεζα, Πεχάμετρο, Ζυγό, Ωσμόμετρο, Μικροσκόπιο Ανοσοφθορισμού, Κλίβανο CO2, Θάλαμο νηματικής ροής (Laminar Flow), Tράπεζες συντήρησης δόσεων σπέρματος και Tράπεζew μεταφοράς αζώτου.
Εργαστήριο Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος για Βιώσιμη Γεωργική Ανάπτυξη
Διευθυντής
Στέφανος Στεφάνου, Αναπληρωτής Καθηγητής
Αριθμ. ΔΦ 2.1/6760 (ΦΕΚ 1951/τ.Β’/14-5-2021)
Το Εργαστήριο Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος για Βιώσιμη Γεωργική Ανάπτυξη εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της διαχείρισης και της προστασίας του περιβάλλοντος στη γεωργία, με έμφαση σε θέματα σχετικά με τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες και τις αλληλεπιδράσεις τους στο γεωργικό οικοσύστημα, όπως επίσης με την παραγωγή, αξιοποίηση και διαχείριση βιοαποικοδομήσιμων υλικών που προέρχονται από γεωργικά προϊόντα.
Το Εργαστήριο εγκαθίσταται σε χώρο του ΔΙΠΑΕ (Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη, Σίνδος Θεσσαλονίκης) στο ισόγειο του κτηρίου Ζωικής Παραγωγής, όπου ευρίσκεται χώρος (πρώην Εργαστήριο Αγροβιοτεχνολογίας) θεωρητικής και πρακτικής άσκησης των φοιτητών και έρευνας. Στον χώρο αυτό βρίσκεται εγκατεστημένο τμήμα του βασικού εξοπλισμού του Εργαστηρίου, και μέσω του οποίου διεξάγεται η έρευνα. Το υπόλοιπο τμήμα του εξοπλισμού βρίσκεται στους χώρους των Εργαστηρίων Εδαφολογίας, Βοτανικής, Μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας Αγροτικών Προϊόντων και Γεωργικών Μηχανημάτων αντίστοιχα και στις αίθουσες Α1 και Α2 του Κεντρικού Διαδρόμου.
Εργαστήριο Κτηνοτροφίας Ακριβείας και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Χοιροτροφία
Διευθυντής
Κωνσταντίνος Κουσενίδης, Επίκουρος Καθηγητής
Απόφαση Αριθμ. ΔΦ 22.2/13519 (ΦΕΚ 4113/B’/24.09.2020)
Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του Εργαστηρίου Κτηνοτροφίας Ακριβείας και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Χοιροτροφία είναι:
- Η ανάπτυξη της έρευνας στο ΔΙΠΑΕ, στα γνωστικά πεδία που υπηρετεί το Εργαστήριο και η προώθηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, στην ευρύτερη Ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Ζωικής Παραγωγής και στον Κτηνοτροφικό χώρο γενικότερα.
- Η ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών ΔΕΠ, που έχουν συναφή ερευνητικά ενδιαφέροντα, αλλά και μεταξύ όλων των θεσμοθετημένων εργαστηρίων του Τμήματος, της Σχολής και του Ιδρύματος.
- Η δημιουργία σταθερού ερευνητικού πυρή-να στο πεδίο της Κτηνοτροφίας Ακριβείας και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη χοιροτροφία, που θα συνεργάζεται τόσο με άλλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές μονάδες, όσο και με τον παραγωγικό τομέα.
- Η συγκέντρωση εμπειρίας και τεχνογνωσίας στα γνωστικά του αντικείμενα και η διάχυση των στους φοιτητές του Τμήματος, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα και τον παραγωγικό κόσμο.
- Η υποστήριξη των διαδικασιών αξιολόγησης και ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Το Εργαστήριο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις χοιροτροφείου στο αγρόκτημα της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης της Σίνδου.